Διαγνώστηκε κακοήθης καρκίνος σε… δεινόσαυρο

Οι παλαιοντολόγοι έχουν βρει πλήθος απολιθωμένων οστών δεινοσαύρων που φέρουν ίχνη από καρκινικούς όγκους, υποδεικνύοντας πως ο καρκίνος των οστών ήταν ένας υπαρκτή κατάσταση κατά την Κρητιδική Περίοδο.

Μέχρι σήμερα όμως δεν είχαμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι αυτοί οι καρκίνοι μπορούσαν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Γι’ αυτό και η νέα εξέταση ενός παλιού απολιθώματος είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς αυτός ο καρκίνος είναι κακοήθης.

Ο λόγος για μια περόνη της κνήμης Κεντρόσαυρου που είχε βρεθεί το 1989 στην Αλμπέρτα του Καναδά και είχε περάσει στα ψιλά της παλαιοντολογίας.

Όταν όμως ο δρ David Evans του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο εξέτασε προσφάτως με την ομάδα του το οστό, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων απεικονιστικών τεχνικών, βρήκε πως πρόκειται για οστεοσάρκωμα.

Η σύστασή του ήταν ίδια με τις εικόνες οστεοσαρκώματος που αντιπαρέβαλε από κόκαλο 19χρονου που είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό.

«Ένα αντίστοιχο οστεοσάρκωμα σε ανθρώπινο ασθενή, αν μείνει χωρίς θεραπεία, θα αποδειχθεί αναμφίβολα θανάσιμο», παρατηρούν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Oncology».

πηγή: newsbeast.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.