Ε.Ε.: Ένωση του ηλεκτρικού δικτύου Κροατίας-Σλοβενίας για την προώθηση των ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο ένωσης του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας με 40 εκατομμύρια ευρώ.
Tο έργο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ που προωθεί τη βελτίωση των υφιστάμενων δικτύων των χωρών της ΕΕ στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υπηρεσιών.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι το σχέδιο έξυπνου δικτύου θα βελτιώσει τη σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρικών δικτύων της Σλοβενίας και της Κροατίας και θα προωθήσει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή. Επιπλέον, το σχέδιο αποσκοπεί να επιτρέψει σε μικρότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να συμμετάσχουν στην τοπική αγορά και να σταθεροποιήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Η ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο θα ρυθμιστεί μέσω ενός νέου εικονικού κέντρου ελέγχου, το οποίο θα χρησιμοποιεί εξειδικευμένες υποδομές πληροφορικής και λογισμικού, ενώ όλη η εφαρμοζόμενη τεχνολογία θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση άλλων περιφερειακών ενεργειακών συστημάτων σε γειτονικές χώρες της Ευρώπης.
Το έργο θα υλοποιηθεί από κρατικούς φορείς τόσο της Κροατίας όσο και της Σλοβενίας. Οι διασυνδέσεις της Ιταλίας με τις γειτονικές της χώρες στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην ανταλλαγή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη από την ένωση των Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) σε πρόσφατη έκθεση.
Η ENTSO-E επισημαίνει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες υποδομές για να επιτευχθεί ο κοινοτικός στόχος του 2030 και να φτάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 27% , καθώς και να μειωθεί η πίεση στα δίκτυα υψηλής τάσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα μεγαλύτερα προβλήματα συνήθως προκύπτουν μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών με μεγάλες δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυκνοκατοικημένες περιοχές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.