Είσαι σίγουρος ότι είσαι πιο έξυπνος από αυτό το… πουλί;

Ο παπαγάλος κέα, αυτό το πανούργο πουλί της Νέας Ζηλανδίας, είναι περίτρανα γνωστό για την εξυπνάδα και την επινοητικότητά του.

Μόνο που τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», μας λέει πως το κέα μπορεί να κάνει και στατιστικές εκτιμήσεις πιθανοτήτων! Να κρίνει δηλαδή ποια συμπεριφορά θα του εξασφαλίσει περισσότερες λιχουδιές.

Αυτό το επίπεδο ικανότητας έχει παρατηρηθεί επιστημονικά μόνο στα πρωτεύοντα, κάτι που δείχνει ότι η αυξημένη νοημοσύνη των πιθηκοειδών δεν είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση.

Τα κέα είναι οι μόνοι αλπικοί παπαγάλοι του κόσμου και η επιστήμη τους μελετά εδώ και χρόνια. Έρευνα του 2018 έδειξε ότι ο φτερωτός ταραχοποιός επιστρατεύει εργαλεία στην καθημερινότητά του και μπορεί να απενεργοποιεί τις παγίδες που στήνει ο άνθρωπος για τα πουλιά.

Στην πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, τα κέα στάθμιζαν τις πιθανότητες σε μια σειρά συμπεριφορών, ώστε να αποκομίσουν τις περισσότερες δυνατές λιχουδιές. Συνδυάζοντας μάλιστα πληροφορίες διαφορετικής φύσης, όπως εκτιμήσεις δεδομένων του πραγματικού κόσμου με πιθανολογικές εκδοχές περί συχνότητας εμφάνισης τροφής.

Τέτοια συμπεριφορά «έχει παρατηρηθεί μόνο σε παιδιά ανθρώπων». Γι’ αυτό ίσως και προκαλούν τέτοια αναταραχή στους δρόμους της Νέας Ζηλανδίας…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.