Ελβετία: «Ναι» στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

Υπέρ του νέου νόμου που προωθεί την ανανεώσιμη ενέργεια και απαγορεύει τους πυρηνικούς σταθμούς ψήφισαν οι Ελβετοί σε σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα.

Η ψηφοφορία-ορόσημο φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του να παράγει 4.400 γιγαβατώρες ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2020 και 11.400 μέχρι το 2035.

Περίπου το 42% του πληθυσμού ψήφισε στο εθνικό δημοψήφισμα, το οποίο σηματοδοτεί την όγδοη φορά στην πρόσφατη ιστορία που οι Ελβετοί πολίτες ψήφισαν επί του θέματος.

Αν και το νομοσχέδιο με το όνομα «Ενεργειακή Στρατηγική 2050» εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο πέρυσι, το δεξιό ελβετικό Λαϊκό Κόμμα διοργάνωσε δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση πέρασε εύκολα με 58,2%, κλείνοντας κάθε συζήτηση για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

«Μετά από έξι χρόνια συζήτησης στο κοινοβούλιο και σε επίπεδο επιτροπής, μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή πολιτική της Ελβετίας. Αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ελβετή υπουργός Ενέργειας, Ντόρις Λόιταρντ.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι από το 2019 δε θα χορηγούνται πλέον γενικές άδειες για πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι σήμερα παρέχουν το 38% της ενέργειας της χώρας. Επιπλέον, όταν οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί φτάσουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, θα κλείσουν και δεν θα αντικατασταθούν.

Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί επίσης στη μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας κατά 16% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και κατά 43% μέχρι το 2035.

Ο στόχος είναι να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3% ως το 2020 και κατά 13% ως το 2035. Αυτό θα επιτευχθεί με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγής ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και ενέργειας από βιομάζα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.