Ένας γιγάντιος ιχθυόσαυρος το μεγαλύτερο ζώο της Γης

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη Γη ανήκει τελικά ένα μεμονωμένο οστό από την κάτω γνάθο ενός προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού που εντοπίστηκε το Σομερσετ της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ο συλλέκτης απολιθωμάτων Πολ ντε λα Σαλ εντόπισε το ηλικίας 205 εκατομμυρίων ετών οστών, της όψιμης τριασικής περιόδου, σε παραλία του Σομερσετ τον Μάιο του 2016.

Οι παλαιοντολόγοι Ντιν Λομαξ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Τζουντι Μασσαρε από το Κολέγιο SUNY, που το εξέτασαν, το χαρακτήρισαν ως ατελές οστό από την κάτω γνάθο ενός γιγάντιου ιχθυόσαυρου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το μήκος του σώματος από το οποίο προερχόταν το οστό θα έπρεπε να είναι περίπου 26 μέτρα, σχεδόν δηλαδή το μήκος μιας μπλε φάλαινας.

Επίσης, σύγκριναν το απολίθωμα με αρκετά είδη ιχθυσαύρων, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερου γνωστού μέχρι σήμερα, του Shonisaurus sikanniensis, με μήκος 21 μέτρα, και εντόπισαν ομοιότητες γεγονός που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το οστό από την παραλία του Σομερσετ ανήκει σ’ έναν γιγάντιο ιχθυόσαυρο.

«Καθώς έχουμε μόνο ένα μεγάλο τμήμα της κάτω γνάθου, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το πραγματικό μέγεθος του προϊστορικού ερπετού, αλλά μέσω της σύγκρισης με τον S.sikanniensis μπορούμε να πούμε ότι το νέο απολίθωμα είναι 25% μεγαλύτερο», αναφέρεται στη μελέτη.

Άλλα συγκριτικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο ιχθυόσαυρος του Σομερσετ είχε μήκος 20-25 μέτρα.

Αλλά ο Δρ Λομαξ σπεύδει να σημειώσει ότι «οι υπολογισμοί δεν είναι εντελώς σωστοί λόγω των διαφορών μεταξύ των ειδών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.