Επιστρέφει το El Niño – Θα είναι το καλοκαίρι του 2023 το πιο ζεστό;

Επιστρέφει φέτος το κλιματικό φαινόμενο El Niño και σύμφωνα με τους ειδικούς θα προκαλέσει αλλεπάλληλες ανόδους της θερμοκρασίας, οδηγώντας σε πρωτοφανή κύματα καύσωνα.

Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, ενώ το El Niño μπορεί να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας μέχρι και 1 βαθμό Κελσίου.

O καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Νάστος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι το προσεχές καλοκαίρι το 2023 θα είναι εξαιρετικά θερμό και απρόβλεπτο.

«Το El Niño (Ελ Νίνιο) είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι ένας ισχυρός κλιματικός παράγοντας, αν όχι ο ισχυρότερος, ο οποίος διαμορφώνει την κλιματική μεταβλητότητα», είπε ο κ. Νάστος επισημαίνοντας το καιρικό αυτό φαινόμενο ότι ευθύνεται για τη θέρμανση του ωκεανού στην περιοχή του Ισημερινού.

«Από το 2020 είμαστε σε μια μεγάλη (κλιματική) ανωμαλία. Από το 2020 που ξεκίνησε το La Niña (ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο) έχει κρατήσει τρεις συνεχόμενους χειμώνες και παρότι ήμασταν σε φάση «Λα Νίνια», που σημαίνει ότι το κλίμα μας είναι ψυχρότερο, εμείς έχουμε τον χειμώνα που μας πέρασε ο οποίος ήταν από τους πλέον θερμότερους που έχουν καταγραφεί. Μάλιστα, το 2022 θα καταγραφεί σαν το δεύτερο, ίσως το τρίτο θερμότερο, από την αρχή που έχουμε δεδομένα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Με αφορμή τις ακραίες κλιματολογικά καταστάσεις που επικρατούν σε Ευρώπη και Αμερική ο κ. Νάστος επεσήμανε πως οι επιστήμονες περιμένουν το 2023 και 2024 να έχουμε ουσιαστικά πολύ θερμό καιρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.





Σύμφωνα με τον καθηγητή, τo φαινόμενο Ελ Νίνιο θα αυξήσει τη θερμοκρασία κατά έναν βαθμό. «Η οποιαδήποτε αύξηση που θα δημιουργηθεί στον ωκεανό θα μεταφερθεί και στην ατμόσφαιρα. Και συνήθως πάντα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που συνοδεύονται με ακραία καιρικά φαινόμενα», εξήγησε ο επιστήμονας.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου. «Δε θα μπορέσουμε, κατά τη γνώμη μου, να πετύχουμε το στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου που περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία. Το 2023 θα είναι ένα πολύ θερμό έτος, γεγονός που θα επιδεινώσει περισσότερο τις ακραίες καταστάσεις λόγω της απορρύθμισης του ατμοσφαιρικού συστήματος», είπε ο κ. Νάστος.

Από την άλλη πλευρά, αποδυναμώνονται τα μελτέμια, όπως διευκρίνισε ο κ. Νάστος, καθώς με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχουμε τους τροπικούς κυκλώνες που συμβαίνουν στον Ειρηνικό Ωκεανό και έτσι δεν θα έχουμε τόσο μεγάλες επιπτώσεις στον Ατλαντικό.

Επομένως, αναμένεται ότι θα επηρεάσει τα μελτέμια της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους θερμούς καύσωνες τα καλοκαίρια λόγω του ότι αποδυναμώνεται ο ένας από τους δύο πόλους που τα δημιουργούν.

«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερη ρύπανση αν θέλετε στην Αττική», πρόσθεσε ο κ. Νάστος μη παραλείποντας να επιβεβαιώσει ότι ένα κύμα χιονιά αναμένεται το προσεχές διάστημα να επηρεάσει και τη χώρα μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.