Έρευνα: Οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Νέα μελέτη του Επιστημονικού Ιδρύματος Κάρνεγκι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ένα υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας στο μέγεθος της Ινδίας μπορεί να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλου του πλανήτη.
«Σε ετήσια βάση, η αιολική ενέργεια που είναι διαθέσιμη στο βόρειο Ατλαντικό είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει όλο τον κόσμο», αναφέρουν στην έρευνα οι καθηγητές Άννα Πόσνερ και Κεν Καλντέιρα. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κατά μέσο όρο 70% υψηλότερες πάνω από τους ωκεανούς σε σχέση με την ξηρά. Προκειμένου να παραχθεί το ισοδύναμο όλης της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα, το αιολικό πάρκο θα πρέπει να έχει έκταση τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στην ξηρά, το έργο είναι ανέφικτο, επειδή όταν προστίθενται περισσότερες ανεμογεννήτριες σε ένα πάρκο, η συνδυασμένη οπισθέλκουσα από τις περιστρεφόμενες λεπίδες περιορίζει την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παραχθεί. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλα αιολικά πάρκα στην ξηρά περιορίζεται σε περίπου 1,5 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον βόρειο Ατλαντικό, ωστόσο, το όριο θα ήταν πολύ υψηλότερο, ξεπερνώντας τα έξι βατ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό είναι δυνατό επειδή περισσότερη θερμότητα διαχέεται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ως αποτέλεσμα, το πρόβλημα ουσιαστικά ξεπερνιέται, σύμφωνα με την Πόσνερ. «Ανακαλύψαμε ότι τα γιγάντια υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ενέργεια των ανέμων σχεδόν σε όλη την ατμόσφαιρα, ενώ τα χερσαία αιολικά πάρκα περιορίζονται στους αιολικούς πόρους κοντά στην επιφάνεια», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παραγωγή από το υποθετικό απέραντο αιολικό πάρκο του βόρειου Ατλαντικού θα έπεφτε στο ένα πέμπτο του ετήσιου μέσου όρου. Παρόλα αυτά, θα εξακολουθούσε να παράγεται αρκετή ενέργεια για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα τέτοιο αιολικό πάρκο θα πρέπει να λειτουργεί σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπου τα κύματα συχνά φτάνουν ύψος πάνω από 3 μέτρα. Ακόμα και εάν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια λειτουργίας και συντήρησης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολυάριθμες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο η έρευνα λειτουργεί ως χρήσιμη άσκηση υπενθύμισης της προοπτικής της αιολικής ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.