Έρευνα-σοκ: Tο νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά», μη ασφαλή για την υγεία

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, δεν είναι ασφαλές να πίνουμε το νερό της βροχής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε «παντοτινές χημικές ουσίες».

Ερευνητές βρήκαν ότι, οι χημικές αυτές ουσίες είναι ανθρωπογενείς, και χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα, όπως συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και αδιάβροχα ρούχα. Μπορούν να εξαπλωθούν στην ατμόσφαιρα και βρίσκονται πλέον παντού, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου αίματος!

Τι εννοούμε με τον όρο των «παντοτινών χημικών»;
Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) ονομάζονται «παντοτινά χημικά», επειδή μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια. Περιλαμβάνουν περισσότερες από 4.700 χημικές ουσίες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα. Ενώ έφεραν επανάσταση σε διάφορους τομείς καθώς, μεταξύ άλλων, καθιστούν τα υφάσματα ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες και παράλληλα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής πολλών προϊόντων, έχουν επιπτώσεις τόσο σημαντικές, που απειλούν την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, πολλές χώρες έχουν μειώσει τα συνιστώμενα όριά τους σχετικά με τα PFAS, λόγω των νέων δεδομένων σχετικά με την τοξική τους φύση. Αν και στον βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά το νερό της βροχής, πολλοί άνθρωποι σε διάφορα μέρη του πλανήτη αναμένουν το βρόχινο νερό για να ξεδιψάσουν!

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα PFAS στο νερό της βροχής, παγκοσμίως, συχνά υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή επίπεδα για το πόσιμο νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο, το έδαφος σε όλο τον κόσμο είναι, επίσης, μολυσμένο.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ταχείας ανάληψης δράσης για την πρόληψη περαιτέρω ζημιών και μόλυνσης, η οποία θα απαιτούσε μεγάλη επένδυση σε προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού, μέσω του άμεσου περιορισμού της χρήσης PFAS, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τι κίνδυνο ενέχουν τα «παντοτινά χημικά» για την υγεία μας;
Οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση σε αυτές τις ουσίες έχουν ερευνηθεί ευρέως. Διάφορες παθήσεις έχουν συνδεθεί με πιθανή μόλυνση από PFAS, όπως ο καρκίνος, η στειρότητα, βλάβες στο ήπαρ, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς στα παιδιά, προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος και υψηλή χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά, και ως αποτέλεσμα αυτής της νέας έρευνας, ορισμένοι ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς όσον αφορά στα PFAS. «Δεν μπορεί κάποιοι να ωφελούνται οικονομικά, ενώ μολύνουν το πόσιμο νερό για εκατομμύρια άλλους, προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Food Packing Foundation.

Πηγή: www.businessinsider.com

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.