Έτοιμος να επιστρέψει στα Χάιλαντς της Σκωτίας ο άγριος λύγκας

Το σχέδιο για επιστροφή του ευρασιατικού λύγκα στη Βρετανία βρίσκεται πια στην τελική ευθεία, καθώς ερευνητές φαίνεται να έχουν εντοπίσει μία κατάλληλη περιοχή στην χερσόνησο Kintyre της Σκωτίας. Από εκεί θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα υπόλοιπα Χάιλαντς μέσα στον επόμενο αιώνα.

Ωστόσο η ιδέα του να αφήσεις ελεύθερα αιλουροειδή μεγαλύτερα από έναν Γερμανικό Ποιμενικό στην εξοχή της Σκωτίας δεν είναι για όλους πολύ δημοφιλής. Το αγαπημένο γεύμα του λύγκα είναι τα ελάφια, αλλά οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι μπορεί να προτιμήσει τα πρόβατά τους ως πιο εύκολο θήραμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, είχε ασκήσει βέτο σε αίτηση για την απελευθέρωση του λύγκα στο Δάσος Κίλντερ. Αν και θετικός στην επιστροφή του λύγκα, αρνήθηκε να δώσει την άδεια, επειδή δεν είχε ακόμη γίνει επαρκής προετοιμασία ώστε να διασφαλιστεί πως όλα θα πάνε καλά.

Μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί είχε δείξει ότι βάσει των υπαρχουσών συνθηκών υπήρχαν μόνο 21% πιθανότητες να επιβιώσει για περίοδο 100 ετών. Ο μεγαλύτερος «εχθρός» του λύγκα δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο, που αισθάνεται ότι απειλείται από τα αρπακτικά.

Ο λύγκας έχει μήκος 1-1,3 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 45 κιλά. Το τρίχωμά του είναι πυκνό και μακρύ, ανάλογα με την εποχή. Έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο ή κοκκινοκαφέ. Τα αυτιά του είναι μακριά και μυτερά, ενώ στην άκρη τους έχουν μια φούντα από μακριές τρίχες. Αναρριχάται στα δέντρα και πηδά ψηλά, ενώ μπορεί και να κολυμπήσει πολύ γρήγορα. Κυνηγά κυρίως την νύχτα, ενώ την ημέρα μένει κρυμμένος ή κοιμάται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.