Έτσι κάνουν σεξ τα… μυριόποδα

Με τη βοήθεια μιας απεικονιστικής τεχνικής με υπεριώδη ακτινοβολία, οι ερευνητές του Field Museum του Σικάγο ξέρουν πια πώς συνευρίσκονται ερωτικά τα μυριόποδα.

Τα μυριόποδα αριθμούν πάνω από 13.000 είδη και «το μεγάλο πρόβλημά τους είναι ότι κάνουν πολλά πράγματα την ώρα που είναι θαμμένα κάτω από το χώμα», μας λένε στο άρθρο τους στο «Arthropod Structure and Development».

Για να μπορέσουν λοιπόν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τα μυριάδες πόδια, οι επιστήμονες επιστράτευσαν μια πληθώρα απεικονιστικών μεθόδων. Ώσπου είδαν πως τα γεννητικά τους όργανα φωσφορίζουν κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το περίεργο ανατομικά εδώ είναι το γεγονός ότι στα περισσότερα μυριόποδα οι όρχεις βρίσκονται στο δεύτερο σετ ποδιών, ενώ το γεννητικό όργανο είναι πολύ πίσω, στον έβδομο δακτύλιο του σώματός τους.

Μετά την εκσπερμάτιση λοιπόν, το μυριόποδο επικαλύπτει το γεννητικό του όργανο με σπέρμα, πριν το εισάγει στο θηλυκό. Όσο για το θηλυκό, έχει δύο ανοίγματα, ένα σε κάθε πλευρά μεταξύ του δεύτερου ζεύγους των ποδιών του. Κατόπιν το θηλυκό σφραγίζει την περιοχή με ένα κολλώδες έκκριμα.

Η μηχανική του σεξ των μυριόποδων θα αποκαλύψει πολλά για την εξελικτική τους πορεία, αλλά και τον βαθμό συγγένειας των ειδών…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.