«Έξυπνα» νησιά στην Ευρώπη

Την εξεύρεση πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υλοποίηση έργων καινοτομίας που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των νησιών, επιδιώκει η πρωτοβουλία «Έξυπνα νησιά».

Το εγχείρημα, το οποίο υποστηρίζουν περίπου 200 ευρωπαϊκές τοπικές και περιφερειακές αρχές, συντονίζει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), με μέλη 40 νησιωτικούς Δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 28 Μαρτίου, διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης», κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι ευρωπαϊκών νησιωτικών -τοπικών και περιφερειακών- αρχών θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών.

Με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, την εκδήλωση θα φιλοξενήσουν 12 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν κράτη-μέλη με νησιά. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dominique Ristori.

Στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων υλοποίησης βιώσιμων έργων, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ήπιας κινητικότητας, καθώς και της διαχείρισης απορριμμάτων και υδατικών πόρων.

Σημειωτέον, η προεδρία της Μάλτας έχει θέσει προτεραιότητες γύρω από την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς για τις ενεργειακές και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την ενίσχυση της «γαλάζιας» οικονομίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πρόγραμμα χρηματοδότησης καινοτόμων έργων μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά.

Αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόζονται σε ελληνικά νησιά, όπως η Τήλος και η Κύθνος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.