Φώτα δρόμου φιλικά στις νυχτερίδες

Ένα φιλικό προς τις νυχτερίδες σύστημα φωτισμού εγκαθιστά σε δρόμους της μία ολλανδική πόλη, σε μία προσπάθεια να προστατευθεί ο πληθυσμός των μοναδικών θηλαστικών που έχουν την ικανότητα να πετούν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Atlas, πολλά είδη νυχτερίδων τρέφονται στο απόλυτο σκοτάδι, αποφεύγοντας τα λευκά φώτα LED, καθώς και το κίτρινο χρώμα από τις λάμπες νατρίου.

Δεδομένου ότι οι πόλεις είναι γεμάτες από αυτά τα φώτα, οι περιοχές στις οποίες οι νυχτερίδες μπορούν να κυνηγήσουν είναι αρκετά περιορισμένες. Επιπρόσθετα, τα έντομα που μαγνητίζουν τις νυχτερίδες προσελκύονται από τα φώτα, «τραβώντας» τες σε περιοχές όπου δεν θέλουν να πάνε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Philips Lighting (γνωστή σήμερα ως Signify) τοποθέτησε φώτα LED κόκκινης, πράσινης και λευκής απόχρωσης σε διάφορα σημεία, ενσωματώνοντας την τεχνολογία ClearField της εταιρείας, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Wageningen και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι νυχτερίδες απέφευγαν τα πράσινα και λευκά φώτα LED, ωστόσο δεν φάνηκε να ενοχλούνται από τον πιο κόκκινο φωτισμό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα φώτα χρησιμοποιούν «μια ειδική συνταγή φωτός που γίνεται αντιληπτή από τις νυχτερίδες ως σκοτάδι, αλλά που παρέχει αρκετό φωτισμό για τους κατοίκους».

Κατά τη Signify, τα φώτα «χρησιμοποιούν ένα μήκος κύματος που δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική “πυξίδα” της νυχτερίδας».

Πλέον, η δημοτική αρχή του Zuidhoek Nieuwkoop αποφάσισε να τοποθετήσει πιλοτικά τα συγκεκριμένα φώτα στους δρόμους μίας εγκατάστασης 89 βιώσιμων κατοικιών, σε μία περιοχή όπου ζουν σπάνια είδη νυχτερίδων, ευελπιστώντας να μην αναστατώσει την καθημερινότητά τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.