Γαλλία: Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος σταματά τη χορήγηση νεών αδειών εξερεύνησης πετρελαίου

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Νικολά Ουλό, παρουσίασε ένα πρώτο σύνολο μέτρων φιλικών προς το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για τις νέες άδειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δεσμεύθηκε για μια λιγότερη αυστηρή προσέγγιση στη μείωση των ορυκτών καυσίμων και άλλων ζητημάτων.

Ο Ουλό, ένας δημοφιλής οικολόγος και πρώην παρουσιαστής, διορίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο ως ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας και παρουσίασε την ατζέντα του κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης τηλεοπτικής συνέντευξής του ως υπουργός.

«Δεν θα υπάρξουν νέες άδειες εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες, θα περάσουμε το νόμο αυτό το φθινόπωρο», ανέφερε ο Ουλό. Το μέτρο σταματά τις νέες αποστολές εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της χώρας, αλλά δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τα τρέχοντα έργα εξερεύνησης ή εξόρυξης που αφορούν το συμβατικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Ουλό υποστήριξε ότι η απότομη κατάργηση των προηγουμένως εγκεκριμένων αδειών εξερεύνησης και εξόρυξης θα εκθέσει την κυβέρνηση σε δαπανηρές αγωγές από τις επιχειρήσεις ενέργειας. «Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας θα είναι καλύτερος χωρίς κάτι τέτοιο, πιστέψτε με», δήλωσε.

Η ανακοίνωση του υπουργού την Παρασκευή έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τους περιβαλλοντολόγους που επιθυμούσαν ο Ουλό να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή, καθώς υπάρχουν 55 άδειες εξερεύνησης που έχουν εγκριθεί προηγουμένως και πιθανόν να παραταθούν και 132 άδειες εξαγωγής που αναμένουν έγκριση, οι οποίες εξαιρούνται από το νομοσχέδιο.

Η προτεινόμενη απαγόρευση δεν θα κάνει τίποτα για τις υπάρχουσες γεωτρήσεις. Η Γαλλία αριθμεί 64 ενεργά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου που καλύπτουν έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Γαλλία παράγει μόνο το 1% των δικών της πετρελαϊκών αναγκών, στηριζόμενη στις εισαγωγές για τα υπόλοιπα.

Η προσεκτική και μετριοπαθής προσέγγιση του Ουλό, με σκοπό να μην προκαλέσει καμία από τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι θα είναι η αρχική του στρατηγική για τα υπόλοιπα καυτά περιβαλλοντικά θέματα της Γαλλίας.
«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε έξυπνες συλλογικές λύσεις», δήλωσε ο Ουλό, καθώς ερωτήθηκε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της τιμής του καυσίμου ντίζελ, της θανάτωσης λύκων και ακόμη και των ταυρομαχιών.

Ο Ουλό δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει το φορολογικό πλαίσιο ώστε το ντίζελ να μην έχει οικονομικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές και να προσπαθήσει να βρει συμβιβασμό μεταξύ των ακτιβιστών για την προστασία των λύκων και των κτηνοτρόφων που απειλούνται από αυτούς. Για τις ταυρομαχίες, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε αυτές αλλά ότι δεν θα τις καταστήσει παράνομες χωρίς να προηγηθεί εθνική συζήτηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.