Γαλλία: Ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας λόγω υψηλής ηλιοφάνειας

Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοήσαν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή στη Γαλλία, η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η ηλιακή ενέργεια κάλυπτε το 10,7% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ύψους 59,5 γιγαβάτ ισχύος, όπως ανακοίνωσε η RTE, ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ρεκόρ των 6,3 γιγαβάτ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή ηλιοφάνεια εκείνη την περίοδο και στην αύξηση της χωρητικότητας της εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία, η οποία αυξήθηκε κατά 12,7% στα 8,5 γιγαβάτ το 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την RTE.

Ο φορέας ανακοίνωσε επίσης ότι ο λόγος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εγκατεστημένη δυναμικότητα, έφτασε το 74,7%. Ο μέσος συντελεστής φόρτισης το 2018 ήταν μόλις 14%.

Η υψηλή παραγωγή ανέβασε την ηλιακή ενέργεια στη δεύτερη θέση πίσω από την πυρηνική ενέργεια, την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας. Η χώρα διαθέτει σήμερα 58 αντιδραστήρες που λειτουργούν από την κρατική ελεγχόμενη εταιρεία EDF, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

Η Γαλλία επιδιώκει να αναπτύξει ταχύτατα την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και τη βιομάζα, για να περιορίσει την εξάρτησή της από την ατομική ενέργεια, μειώνοντας το μερίδιό της στο μείγμα ενέργειας στο 50% μέχρι το 2035, από 75% σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.