«Γυμνά» από χιόνι φέτος τα βουνά της Ελλάδας: Τα λίγα χιόνια έλιωσαν τις πρώτες μέρες του Απριλίου

Εικόνα από το χιονισμένο Πήλιο

Ο φετινός χειμώνας ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων χρόνων, καθώς το ένα μετά το άλλο τα υψηλά ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίπτονταν τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, το χιόνι που έπεσε στην Ελλάδα ήταν λίγο και έλιωσε τις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του meteo.gr, ο χειμώνας του 2024 καταγράφηκε ως ένας χειμώνας με πολύ μικρό ποσοστό χιονοκάλυψης, καθώς μόνο 3 – 4 χειμερινές κακοκαιρίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο ποσοστού χιονοκάλυψης στην Ελλάδα.

Αυτά τα γεγονότα παρουσιάζονται με τους αριθμούς από 1 μέχρι και το 4, όπου χρονικά το πρώτο χιόνι εμφανίστηκε κατά τα τέλη Νοεμβρίου 2023, το 2o στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου 2023 και τα 3 και 4 μέσα στον Ιανουάριο 2024, όπου και καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό χιονοκάλυψης (22%) για τον χειμώνα 2023 – 2024.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 μέχρι και σήμερα, το ποσοστό χιονοκάλυψης κινήθηκε εντυπωσιακά χαμηλά, διατηρώντας τιμές κάτω από το 3% της χώρας.

Με κόκκινη γραμμή ο φετινός χειμώνας και μαύρη το ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα.

Φτάνοντας στα μέσα της άνοιξης 2024, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες 15 ημέρες κατάφεραν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την έκταση χιονοκάλυψης, μειώνοντας της κατά το ήμισυ.

 

Στις 21 Μαρτίου 2024 η έκταση χιονοκάλυψης ανήλθε στα 1450 km2 ενώ στις 6 Απριλίου 2024 περίπου 720 km2 της χώρας καλύπτονται ακόμη με χιόνι. Επομένως, μέσα σε διάστημα 15 ημερών χάθηκαν περίπου 700 km2 χιονιού από τα βουνά της χώρας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.