Η ατμοσφαιρική ρύπανση λειτουργεί ως μέσο διαβίβασης ανθεκτικών βακτηριδίων

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία για άλλον ένα λόγο, καθώς επικίνδυνα βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα τη χρησιμοποιούν για τη μετάδοσή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο ήταν φορέας του DNA γονιδίων που κάνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρότερα των αντιβιοτικών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια που καθιστούν τα βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Για το λόγο αυτό ανέλυσαν 864 δείγματα DNA από ζώα, ανθρώπους, και άλλα περιβάλλοντα.

«Τα δείγματα αέρα που αναλύσαμε έδειξαν ένα ευρύ μείγμα διαφορετικών γονιδίων ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Γιοακίμ Λάρσον, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αντοχής στα Αντιβιοτικά στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Οι ερευνητές εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για την ανάπτυξη των γονιδίων που αντιστέκονται στις καρβαπενέμες ή θειεναμυκίνες, αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται ως τελευταία λύση για τη θεραπεία σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, η μελέτη δεν ξεκαθαρίζει ακόμα αν τα βακτήρια ήταν ζωντανά στον αέρα, έτσι ώστε να αποτελούν πραγματική απειλή.

«Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μείγμα ζωντανών και νεκρών βακτηρίων, με βάση την εμπειρία από άλλες μελέτες του αέρα», δήλωσε ο Λάρσον.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα τους ευρωπαϊκούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων, δίνοντας στους εργαζομένους δειγματολήπτες αέρα. Στη συνέχεια θα μελετήσουν τη βακτηριακή χλωρίδα και πανίδα των κατοίκων που ζουν κοντά και μακριά από τους σταθμούς, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση των βακτηρίων με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.