Η Κίνα ανεβάζει το στόχο ηλιακής ενέργειας σε 200 γιγαβάτ ισχύος το 2020

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των λειτουργικών φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κίνα ξεπέρασε τα 165 γιγαβάτ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των 105 γιγαβάτ που είχε τεθεί για το 2020 στο πιο πρόσφατο πενταετές σχέδιο του Πεκίνο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά περισσότερο από 50%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ασιατικής εταιρείας έρευνας αγοράς PV Info Link, ο Εθνικός Οργανισμός Ενέργειας της Κίνας σχεδιάζει τώρα να αναθεωρήσει τον στόχο του 2020 για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε τουλάχιστον 210 γιγαβάτ ισχύος. Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο στόχος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και μεταξύ 250 και 270 γιγαβάτ, για να υποστηρίξει την κινεζική βιομηχανία ηλιακών μονάδων.

Τα ενεργειακά ινστιτούτα της χώρας έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η προσαρμογή του στόχου.

Εάν ο στόχος ανέβει στα 210 γιγαβάτ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιθώρια μόνο 20-25 γιγαβάτ επιπλέον φωτοβολταϊκής χωρητικότητας ετησίως από το επόμενο έτος έως το 2020, γεγονός που δεν θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική ζήτηση. Ωστόσο, η αύξηση σε τουλάχιστον 250 γιγαβάτ θα σήμαινε την ανάπτυξη περισσότερων από 40 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος ετησίως.

Ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών βιομηχανιών της Κίνας, CPIA, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, ως συνέπεια των αλλαγών πολιτικής που εισήγαγε η κυβέρνηση στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την CPIA, αναμένεται φέτος να συνδεθεί στο δίκτυο ισχύς περίπου 40 γιγαβάτ από πρόσφατα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, αν και με ανάπτυξη κατά 25% χαμηλότερη από αυτή που σημείωσε το 2017. Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι περίπου το 50% της νέας δυναμικότητας θα προέλθει από μεγάλης κλίμακας ηλιακές εγκαταστάσεις, και το υπόλοιπο από μικρότερα, αποκεντρωμένα συστήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.