Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τροπικά ψάρια στην Τουρκία

Τροπικά ψάρια του είδους Ostracion cubicus εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από έναν δύτη στην Αττάλειας της νότιας Τουρκίας, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο δύτης Γιάκουπ Κοτς εντόπισε τα ψάρια στο Ουτς Ανταλάρ, μια ομάδα μικρών νησιών που φιλοξενούν το πρώτο καταδυτικό κέντρο της Τουρκίας και αποτελούν δημοφιλές σημείο για υποθαλάσσιους φωτογράφους.
Συνειδητοποιώντας ότι τα ψάρια δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν στην περιοχή, ο Κοτς παρουσίασε τις φωτογραφίες του στον ειδικό θαλάσσιας ζωής Μεχμέτ Γκοκόγλου του Πανεπιστημίου Ακντενίζ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν τέτοια αυτόχθονα είδη στην Αττάλεια.
Το Ostracion cubicus συναντάται κανονικά από τον Περσικό Κόλπο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, την Ανατολική Αφρική, τη Χαβάη και τα νησιά Ριούκιου νότια της Ιαπωνίας. Μπορεί να φτάσει τα 45 εκατοστά, με ακανθώδεις δομές και χαρακτηριστικά που ομοιάζουν με κηρύθρα. Ζει σε ομάδες ενός αρσενικού και έως και τεσσάρων θηλυκών, και συνήθως κατοικεί σε υφάλους και λιμνοθάλασσες.
Αν και δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί από πού προέρχονται τα ψάρια, εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο βιότοπό τους στην Αττάλεια.
Το Ostracion cubicus είναι το 60ό είδος που φτάνει στην Τουρκία από την Ερυθρά Θάλασσα, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η Μεσόγειος αποκτά τροπικό χαρακτήρα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο Γκοκόγλου, ενθουσιασμένος με την παρατήρηση, δήλωσε: «Ένας επιστήμονας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού του Λιβάνου δήλωσε ότι αυτό το ψάρι εντοπίστηκε και στη χώρα του. Μετά την εμφάνισή του στην Αττάλεια αυτό το ψάρι έχει βρεθεί δύο φορές στη Μεσόγειο».
Ενώ το δέρμα του ψαριού είναι επικαλυμμένο με δηλητηριώδη τοξίνη, δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Ωστόσο, ο Γκοκόγλου προειδοποίησε τους επίδοξους αλιείς ότι δεν είναι κατάλληλο για τροφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.