Η νότια Ασία ίσως είναι μη κατοικήσιμη το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μεγάλο μέρος της νότιας Ασίας ίσως καταστεί η κατοικήσιμο για τους ανθρώπους έως το 2100, λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Η περιοχή σήμερα φιλοξενεί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να προκαλεί θανατηφόρα κύματα καύσωνα τις επόμενες δεκαετίες, τότε τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές θα καταστούν ακατοίκητα, σύμφωνα με προσομοιώσεις των ερευνητών του ΜΙΤ.
Σημαντικές αγροτικές περιοχές στις λεκάνες των ποταμών Ινδού και Γάγγη θα πληχθούν βαρύτερα, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη διαθεσιμότητα τροφίμων σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, αναφέρει η έρευνα.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά έχει αντίκτυπο σε τεράστιο αριθμό ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής του MIT, Ελφατίχ Ελταχίρ, συνεπικεφαλής της μελέτης.
Οι περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν χειρότερα είναι η βόρεια Ινδία, το νότιο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίες φιλοξενούν 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, περίπου το 2% του πληθυσμού της Ινδίας εκτίθεται συχνά σε ακραία φαινόμενα θερμότητας και υγρασίας. Έως το 2100, το ποσοστό αυτό ίσως θα αυξηθεί σε 70%, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έρευνα.
Το κύμα καύσωνα στη νότια Ασία το καλοκαίρι του 2015 κόστισε τη ζωή σε περίπου 3.500 άτομα και παρόμοια γεγονότα θα γίνουν συχνότερα και πιο έντονα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξάλλου, οι υπολογιστικές προσομοιώσεις έδειξαν ότι η περιοχή του Κόλπου θα είναι η πιο θερμή περιοχή του κόσμου έως το 2100, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου, με τους μικρούς, πλούσιους πληθυσμούς και τις ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγής εγχώριων τροφίμων, θα είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στην αύξηση της θερμοκρασίας, δήλωσε ο Ελταχίρ. Αντίθετα, στη νότια Ασία αναμένεται να δημιουργηθούν κύματα μαζικής μετανάστευσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.