Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια έχει βελτιωθεί, αλλά απαιτούνται νέες επενδύσεις

Η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του υποσιτισμού είναι βραδεία και άνιση, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση για τη Διατροφή για το 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση σχεδιάστηκε το 2013 ως μηχανισμός παρακολούθησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει 100 ενδιαφερόμενοι φορείς, κυβερνήσεις, δωρητές, κοινωνίες πολιτών, επιχειρήσεις και ο ΟΗΕ.

Αν και οι δωρητές ξεπέρασαν τη δέσμευση ύψους 19,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησαν το 2013, εκταμιεύοντας 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια πριν το χρονοδιάγραμμα, η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή.

Ο υποσιτισμός έχει υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βαρύνει τα παιδιά, τους νέους ενήλικες και τις γυναίκες. Ενώ η ποιότητα των δεδομένων τόσο για τα προβλήματα όσο και για τις λύσεις έχει βελτιωθεί, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε ειδικά προγράμματα για τη διατροφή, ιδίως στις φτωχότερες χώρες.

Η κακή διατροφή, που περιλαμβάνει τόσο τον υποσιτισμό όσο και την παχυσαρκία, είναι υπεύθυνη για περισσότερα προβλήματα υγείας από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ο υποσιτισμός είναι η κύρια αιτία περίπου του 45% των θανάτων σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, με 20 εκατομμύρια νεογέννητα να έχουν χαμηλότερο βάρος από το κανονικό κάθε χρόνο. Η παχυσαρκία επηρεάζει το 39% των ενηλίκων, ήτοι 2,01 δισεκατομμύρια ανθρώπους, συμβάλλοντας σε περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Το 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι οι δωρητές, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να δαπανήσουν 70 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκπληρώσουν τέσσερις από τους έξι στόχους διατροφής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.