Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία

Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 6,2% πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με έκθεση της πετρελαϊκής ΒΡ.

Επιπλέον, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατά 1,7%. Για άλλη μια φορά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, σημειώνοντας ετήσια αύξηση παραγωγής 12%.

Αν και η ηλιακή, η αιολική και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν προς το παρόν μόνο το 4% της συνολικής ενέργειας στον κόσμο, η αύξηση τους αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της ενεργειακής ζήτησης το 2016.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει συνεχή πτώση λόγω της μετατόπισης των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών προς τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η μετάβαση μακριά από τον άνθρακα είναι ευρέως διαδεδομένη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, κατανάλωσε κατά 52,5% λιγότερο άνθρακα το 2016, οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 8,8% στην κατανάλωση και η εξάρτηση της Κίνας μειώθηκε κατά 1,6%.

«Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις που μπορούμε να δούμε σε αυτά τα δεδομένα αλλάζουν τα πρότυπα της ζήτησης και του μείγματος της προσφοράς καθώς ο κόσμος εργάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παροχής της απαιτούμενης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, οι αγορές ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες, κυρίως την υπερπροσφορά που έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Μπομπ Ντάντλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου BP.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.