Η Παγκόσμια Τράπεζα προτιμά τη συνεργασία με τράπεζες που δεν επενδύουν στον άνθρακα

Οι εμπορικές τράπεζες με μεγάλες επενδύσεις άνθρακα κινδυνεύουν να χάσουν χρηματοδότηση από τη Παγκόσμια Τράπεζα. Η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία, που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανακοίνωσε ότι θα «αναζητήσει ενεργά» πελάτες δεσμευμένους να απομακρυνθούν από τον άνθρακα. Οποιοσδήποτε πελάτης συνεχίζει να επενδύει σε άνθρακα θα είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει την αξία των μεριδίων του.

Αυτή η στρατηγική ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Φιλίπ Λε Ουερού, καθώς η τράπεζα πραγματοποίησε την ετήσια συνάντησή της στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Πιστεύω ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και τα άλλα ιδρύματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης πρέπει να κινηθούν επειγόντως με νέες ιδέες για την προστασία του πλανήτη μας», έγραψε στο σχετικό άρθρο του ο Λε Ουερού. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να είμαστε τολμηροί», πρόσθεσε.

Η τράπεζα απέκλεισε τις νέες άμεσες επενδύσεις σε έργα άνθρακα το 2013. Η τελευταία εξαίρεση από τον κανόνα αυτό, ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο, βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Ωστόσο, η τράπεζα συνέχισε να υποστηρίζει έμμεσα τον άνθρακα μέσω δανεισμού σε άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία παρείχε 563 εκατομμύρια δολάρια σε δύο εμπορικές τράπεζες στις Φιλιππίνες, οι οποίες με τη σειρά τους επένδυσαν 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα άνθρακα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Λε Ουερού αναγνώρισε την κριτική και δήλωσε ότι οι πολιτικές έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια για να μειωθούν σημαντικά τα χρήματα που φτάνουν στον άνθρακα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.