Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε φυτό που δεν φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει

Ένα νέο είδος φυτού ανακαλύφθηκε στο νησί Κουροσίμα της Ιαπωνίας. Με την ονομασία Gastrodia kuroshimensis, το φυτό είναι μοναδικό στο ότι ούτε φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει.

Το φυτό είναι μυκητο-ετεροτροφικό, δηλαδή δεν χρειάζεται φωτοσύνθεση για τροφή και αντ’ αυτού βασίζεται στους μύκητες ξενιστές του, αλλά και επίσης κλειστόγαμο, που σημαίνει ότι παράγει λουλούδια που δεν ανθίζουν ποτέ.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κόμπε, Κέντζι Σουετσούγκου, ανακάλυψε σε ταξίδι του στο νησί Κουροσίμα περίπου εκατό φυτά και μετά από λεπτομερή εξέταση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για νέο είδος.

Τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών εδώ και καιρό, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτά, καθώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, δεδομένου ότι είναι μικρά σε μέγεθος, σπάνια και δύσκολο να εντοπιστούν, διότι συνήθως ευδοκιμούν υπογείως, με τα υπέργεια όργανα να εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων καρποφορίας και ανθοφορίας.

Τα κλειστόγαμα φυτά καταναλώνουν λιγότερους πόρους και μπορούν να προσφέρουν καλύτερη αναπαραγωγική βεβαιότητα, δεδομένου ότι μπορούν να απελευθερώσουν σπόρους ακόμη και υπό λιγότερο από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, μπορούν να προσαρμοστούν σε τοπικούς βιοτόπους με το να απορρίπτουν επιβλαβείς γονιδιακές παραλλαγές.

Η ανακάλυψη του Gastrodia kuroshimensis προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να παρατηρηθούν περαιτέρω όχι μόνο τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά, αλλά να κατανοηθούν καλύτερα επίσης τα κλειστόγαμα είδη.

Εξάλλου, μαζί με άλλους ερευνητές, ο Σουετσούγκου ανακάλυψε επίσης ένα νέο μυκητο-ετεροτροφικό είδος στο νησί Γιακουσίμα τον περασμένο Φεβρουάριο, με ονομασία Sciaphila yakushimensis.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.