Ινδία: Άνοδος θερμοκρασίας μόλις 0,5 βαθμών Κελσίου οδηγεί σε θανατηφόρους καύσωνες

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα εργάζεται για να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια μικρότερη αύξηση από αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε περισσότερα θανατηφόρα κύματα καύσωνα στην Ινδία. Nέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια μέση αύξηση θερμοκρασίας μόλις 0,5 βαθμών Κελσίου σημαίνει ότι η χώρα είναι δυόμισι φορές πιο πιθανό να πληγεί με ένα θανάσιμο καύσωνα από ό,τι πριν από 50 χρόνια.

Μεταξύ 1960 και 2009, οι μέσες θερμοκρασίες στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου. Η πιθανότητα ενός καύσωνα μεγάλης θνησιμότητας, δηλαδή όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, αυξήθηκε κατά 146%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ίρβαϊν της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αριθμός των ημερών καύσωνα αυξήθηκε κατά 25% σε μεγάλο μέρος της χώρας. Μεταξύ του 1985 και του 2009, μέρη της νότιας και δυτικής Ινδίας σημείωσαν 50% περισσότερους καύσωνες, δηλαδή ακραίες θερμοκρασίες για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις ημέρες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα 25 χρόνια.

«Η θερμοκρασία ανεβαίνει και φυσικά περισσότερα κύματα θερμότητας σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει αντίκτυπος, αλλά κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο μεγάλος», δήλωσε ο κλιματολόγος Ομίντ Μαζντιγιάσνι, επικεφαλής της ομάδας έντεκα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

Η περιοχή είναι ήδη από τις θερμότερες του πλανήτη. Ενδεικτικά, στο Νέο Δελχί οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Στο γειτονικό Πακιστάν σημειώθηκε πρόσφατα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το μήνα Μάιο στην ιστορία, αγγίζοντας τους 53,5 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τουρμπάτ στις 28 Μαΐου.

«Το ευρύ κοινό μπορεί να πιστεύει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα ή δύο βαθμούς δεν είναι τόσο σημαντική, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα κύματα καύσωνα και περισσότερους θανάτους», δήλωσε ο κλιματολόγος Αμίρ Αγκακούτσακ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.