Ηνωμένο Βασίλειο: 55 ώρες χωρίς χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ένα νέο ρεκόρ, συμπληρώνοντας σχεδόν 55 ώρες χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, από τις 10:25 μ.μ. την περασμένη Δευτέρα έως τις 5:10 π.μ. την Πέμπτη, ο ενεργειακός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg αποκάλυψαν ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρησιμοποίησαν άνθρακα για περίπου 55 ώρες, αποτελώντας το μεγαλύτερο τέτοιο χρονικό διάστημα στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με την βρετανική Independent, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τροφοδοτείται από άνθρακα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1882, όταν άνοιξε στο Λονδίνο ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ για το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν η χώρα έμεινε χωρίς καύση άνθρακα για 40 ώρες.

Οι ανεμογεννήτριες βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη της ζήτησης ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως και η πυρηνική ενέργεια. Την Τρίτη η χώρα έλαβε περισσότερο από το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα: 33,7% από τον άνεμο, 20,1% από την πυρηνική ενέργεια, 5% από τη βιομάζα, 3,3% από την ηλιακή ενέργεια και 0,9% από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα ποσοστά ήταν παρόμοια και την Τετάρτη.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει εγκαταστήσει τις περισσότερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στον κόσμο, ούσα μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που υιοθέτησαν τη νέα τεχνολογία. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει όλες τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025. Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο το 5,3% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 22% το 1995.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.