Ισπανία: Αντιδράσεις για την άδεια συγκομιδής κοραλλιών στις καταλανικές ακτές

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι η τελευταία αιτία σύγκρουσης μεταξύ Ισπανίας και Καταλονίας. Η Μαδρίτη χορήγησε πρόσφατα δώδεκα άδειες για τη συγκομιδή κοραλλιών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και ακτιβιστές της Καταλονίας.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας έχει δώσει άδεια σε δώδεκα άτομα να συλλέγουν κοράλλια σε ορισμένες περιοχές της ακτής της Βαρκελώνης και της Κόστα Μπράβα, με το αιτιολογικό ότι βοηθά τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος αλλά και των αλιέων. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με μια περυσινή επιστημονική έκθεση από την κυβέρνηση της Καταλονίας, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή «μόνο το 10% του πληθυσμού κοραλλιών είναι σε καλή κατάσταση επιβίωσης».

Το κόμμα Εσκιέρα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά και οι ενωτικοί Σοσιαλιστές έχουν ήδη καταγγείλει τις άδειες που δόθηκαν, μαζί με το κόμμα PACMA, που δίνει έμφαση στα δικαιώματα των ζώων. Το Εσκιέρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξουν «κοινωνικά και θεσμικά μέτρα» για να αποφευχθεί η συγκομιδή, η οποία κρίνεται αντίθετη με τις πολιτικές προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των ακτών.

«Πρόκειται για μία πραγματικά ατυχή απόφαση που δεν οφείλεται σε κανένα ορθολογικό ή φιλικό προς το περιβάλλον κριτήριο. Το ισπανικό υπουργείο νομιμοποιεί την εξαφάνιση των κοραλλιών», δήλωσε με τη σειρά του ένας βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ισπανική Βουλή.

Τα τρία κόμματα αναφέρουν μια έκθεση που διεξήχθη πέρυσι από ειδικούς από διάφορα διεθνή ερευνητικά κέντρα υπό την αιγίδα του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας CSIC. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 90% των αποθεμάτων κόκκινων κοραλλιών (Corallium rubrum) στην Καταλονία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εξαιτίας αυτού, η καταλανική κυβέρνηση, προτού καθαιρεθεί από τη Μαδρίτη κατά την πρόσφατη κρίση, αποφάσισε να μην χορηγήσει άδειες για τουλάχιστον δέκα έτη, αρχίζοντας από το 2018. Η απαγόρευση αφορούσε μόνο τα εσωτερικά ύδατα της Καταλονίας, στα οποία όμως πλέον έχει δικαιοδοσία η Μαδρίτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.