Ιταλία: Απαγόρευση ζώων στο τσίρκο

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ζώων σε τσίρκα. Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 100 τσίρκο με 2.000 ζώα στην Ιταλία.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθιστά την Ιταλία τη 41η χώρα που εγκρίνει μέτρα που απαγορεύουν τα ζώα σε τσίρκο.
«Ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο, εβδομάδα μετά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας προσωρινά πτυσσόμενα κλουβιά, τα τσίρκα απλά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων. Μέσω των μυστικών ερευνών δείξαμε τη βία και την κακοποίηση που χρησιμοποιούνται για να αναγκάσουν τα ζώα αυτά να υπακούσουν και να εκτελέσουν κόλπα. Επικροτούμε την Ιταλία και παροτρύνουμε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και να τερματίσουν αυτή τη σκληρότητα», δήλωσε η Τζαν Κρίμερ, πρόεδρος της διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης Animal Defenders International (ADI).
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση, αλλά εντός ενός έτους θα εκδοθεί υπουργικό διάταγμα για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος και τι προθεσμία θα έχουν τα τσίρκο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας, το 71% των ζώων στα τσίρκα αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και το 33% των λιονταριών και των τίγρεων δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα τα λιοντάρια περνούν κατά μέσο όρο το 98% του χρόνου τους εσώκλειστα. Οι ελέφαντες περνούν 17 ώρες την ημέρα αλυσοδεμένοι και οι τίγρεις, παρόλο που φοβούνται τη φωτιά, συχνά αναγκάζονταν να πετούν μέσα από φλόγες.
Αντίστοιχη απαγόρευση ψήφισε πρόσφατα και η Ιρλανδία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.