Καναδάς, ΗΠΑ και Μεξικό δεσμεύονται για 50% ανανεώσιμη ενέργεια ως το 2025

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τον Καναδά στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας τη Βόρεια Αμερική να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της παραγωγής τουλάχιστον του 50% της ενέργειάς της από «καθαρές» πηγές έως το 2025.
«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν επιθετικό, αλλά εφικτό στόχο από τις τρεις χώρες», δήλωσε ο Μπράιαν Ντιζ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα, σε αμερικανικά μέσα.
Ο στόχος, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Ομπάμα τον Ιανουάριο, είναι εφικτός, αν και οι τρεις χώρες τηρήσουν ή και υπερβούν τους στόχους που τέθηκαν από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Ντιζ.
Η δέσμευση θα ισχύει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, πέρα από την αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ο στόχος δεν περιλαμβάνει το φυσικό αέριο, το οποίο είναι καθαρότερο από την καύση άνθρακα, αλλά εξακολουθεί να παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Τα τρία κράτη θα επιδιώξουν επίσης να ενισχύσουν την ενεργειακή τους απόδοση.
Το περασμένο έτος, οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πηγές χωρίς άνθρακα, με την πυρηνική όμως να παρέχει το 19,9%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Ο πρόεδρος Νιέτο του Μεξικό είχε δηλώσει πέρυσι ότι στόχος της χώρας είναι να λαμβάνει το 35% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2024, από 23,6% πριν από ένα χρόνο, μη συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
Ο Καναδάς παράγει ήδη περίπου το 60% της ενέργειας του από καθαρές πηγές.
Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, το Μεξικό συμφώνησε επίσης να ακολουθήσει τον Καναδά και τις ΗΠΑ στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο είναι 84 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας.
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκαν τον Μάρτιο να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 45% ως το 2025, σε σχέση με τα επίπεδα του 2012.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.