Κίνα: Ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2016

Η Κίνα δημοσίευσε το νέο πενταετές σχέδιο της χώρας για τον τομέα της ενέργειας, με στόχους που ενώ πριν από μόλις μερικά χρόνια θα έμοιαζαν πρωτοποριακοί, τώρα να φαίνονται αναμενόμενοι λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Η κατανάλωση άνθρακα θα περιοριστεί κάτω από το ανώτατο επίπεδο που έφτασε το 2013-2014 καθώς το μερίδιο καθαρής ενέργειας θα φθάσει το 15%.
Το 2015, η Κίνα σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για την μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ισχύος σε ένα χρόνο, προσθέτοντας αρκετούς ηλιακούς συλλέκτες για να καλυφθεί ενάμιση γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε μία ώρα του έτους.
Το 2016, η χώρα συνέθλιψε αυτό το ρεκόρ, διπλασιάζοντας τις εγκαταστάσεις ανά ώρα. Μάλιστα ο στόχος εγκατάστασης ηλιακής ισχύος για το 2020 είναι πιθανό να εκπληρωθεί δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Τον Μάρτιο, η Κίνα ανακοίνωσε τον στόχο της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας στους 5 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου άνθρακα για το 2020, γεγονός που σημαίνει 3% ετήσια αύξηση από το 2015, με το νέο σχέδιο όμως να προβλέπεται να ρίχνει αυτό το ποσοστό στο 2,5%.
Αυτή η προβλεπόμενη αύξηση της τάξης 2,5%, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του μεριδίου του άνθρακα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα στο 58%, σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα το 2020 δεν θα υπερβαίνει το ανώτατο επίπεδο της από την περίοδο 2013-2014.
Αν η Κίνα παραδώσει την προγραμματισμένη ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι πιο αργή, τότε το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων αναμένεται να πλησιάσει το 17% το 2020, πολύ πάνω από τον στόχο του 15%.
Ως αποτέλεσμα της μείωσης της συνολικής ζήτησης ενέργειας και την αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα είναι επίσης πολύ χαμηλότερες από ό,τι προβλέπει ο στόχος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.