Κινητοποίηση 20.000 πολιτών για τον καθαρισμό πλαστικής ρύπανσης

Η Ινδονησία απορρίπτει ετησίως έως και δέκα δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, αποτελώντας τη χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη ρύπανση πλαστικών στον κόσμο, πίσω από την Κίνα. Για να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, χιλιάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν στη χώρα τον περασμένο μήνα και συμμετείχαν σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλογικούς καθαρισμούς μέχρι σήμερα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους της ρύπανσης και η προώθηση καλύτερων πρακτικών ανακύκλωσης μεταξύ των νέων.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι από 76 διαφορετικές περιοχές της χώρας συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι εθελοντές καθάρισαν παραλίες από πλαστικά σκουπίδια, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ρύπανση των ωκεανών.

Η χώρα υπολείπεται μόνο της Κίνας στην ποσότητα πλαστικού που σπαταλά κάθε χρόνο. Συνολικά, η Ινδονησία παράγει ετησίως περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, το ένα τέταρτο εκ των οποίων απορρίπτεται στον ωκεανό. Μόλις το πλαστικό καταλήξει στον ωκεανό, τα ρεύματα το συσσωρεύουν και δημιουργούν τεράστιες περιοχές πλωτών σκουπιδιών. Το μεγαλύτερο τέτοιο πλωτό βουνό σκουπιδιών, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει τη δεκαπλάσια έκταση της Ελλάδας.

Η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των φαλαινών και των πτηνών, συχνά μπερδεύει το πλαστικό για τροφή και το καταναλώνει. Το πλαστικό παραμένει στο σύστημα πέψης του ζώου και συχνά οδηγεί σε θάνατο. Εκτιμάται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό θα ξεπεράσει τα θαλάσσια ζώα μέχρι το 2050.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει τα πλαστικά απόβλητα κατά 70% τα επόμενα επτά χρόνια. Εξάλλου, ένας φόρος πλαστικών σακουλών που εφαρμόστηκε πριν από δύο χρόνια, μείωσε τη χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα κατά 50% μέσα σε μόλις τρεις μήνες μηνών. Το πρόγραμμα ωστόσο δεν υφίσταται πλέον, επειδή οι τοπικές επιχειρήσεις ισχυρίστηκαν ότι μειώθηκαν οι συνολικές πωλήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.