Κλίμα: Το λιώσιμο των παγετώνων θα απελευθερώσει τόνους βακτηρίων

Τεράστιες ποσότητες βακτηρίων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν καθώς οι παγετώνες του κόσμου λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Τα δυνητικά επιβλαβή παθογόνα είναι μεταξύ των χιλιάδων μικροβίων που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν σε ποτάμια και λίμνες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth δήλωσαν ότι η μελέτη τους δείχνει την ανάγκη να δράσουν γρήγορα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μελέτησαν το λιωμένο νερό από οκτώ παγετώνες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και δύο τοποθεσίες στη Γροιλανδία. Οι παγετώνες είναι τεράστια σώματα πάγου που κινούνται αργά και έχουν σχηματιστεί εδώ και εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, προκαλώντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Aberystwyth εκτίμησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερα από 100.000 τόνους μικροβίων, όπως βακτήρια στο περιβάλλον τα επόμενα 80 χρόνια, αριθμός συγκρίσιμος με όλα τα κύτταρα σε κάθε ανθρώπινο σώμα στη γη.

Ο μικροβιολόγος Δρ Άρουιν Έντουαρντς είπε ότι η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα για πρώτη φορά την «μεγάλη κλίμακα» των μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια ή είναι κλειδωμένοι μέσα στους παγετώνες της Γης. «Ο αριθμός των μικροβίων που απελευθερώνονται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες και επομένως πόσο συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη», είπε.

Οι υπολογισμοί της ομάδας βασίζονται σε ένα σενάριο «μέτριας» υπερθέρμανσης, όπως αναπτύχθηκε από την IPCC, μια διεθνή ομάδα ειδικών για το κλίμα. Αυτό θα σήμαινε οτι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται μεταξύ 2 και 3 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο έως το 2100.

Καθώς η ροή των μικροβίων σε ποτάμια, λίμνες, φιόρδ και θάλασσες αυξάνεται, θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές» επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού, εξήγησε ο Δρ Έντουαρντς. «Παγκοσμίως υπάρχουν 200.000 λεκάνες απορροής που τροφοδοτούνται από νερό τήξης παγετώνων και μερικά από αυτά είναι πολύ ευαίσθητα περιβάλλοντα που είναι ελάχιστα ανεπτυγμένα όσον αφορά τον οργανικό άνθρακα και τα θρεπτικά συστατικά.

«Σε άλλους υπάρχει πολλή οικονομική δραστηριότητα και δισεκατομμύρια ανθρώπινα όντα των οποίων η ζωή εξαρτάται από το νερό που τελικά προέρχεται από αυτούς τους παγετώνες. Θεωρούμε τους παγετώνες ως μια τεράστια αποθήκη παγωμένου νερού, αλλά το βασικό μάθημα από αυτήν την έρευνα είναι ότι είναι επίσης οικοσυστήματα από μόνα τους» είπε.

Χιλιάδες διαφορετικοί μικροοργανισμοί βρίσκονται να αναπτύσσονται σε παγετώνες ή να αποθηκεύονται μέσα τους, είπε, με μερικούς που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. «Ο κίνδυνος είναι μάλλον πολύ μικρός, αλλά απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση» κατέληξε.

Τις επόμενες δεκαετίες, η πρόβλεψη για το «ύδωρ αιχμής» από τους ορεινούς παγετώνες της Γης σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την κατάσταση και τη μοίρα (αυτών) των οικοσυστημάτων. «Με μια καλύτερη κατανόηση αυτής της εικόνας, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιφάνειες των παγετώνων και στη βιογεωχημεία της λεκάνης απορροής». Τα ευρήματα των ακαδημαϊκών του Aberystwyth δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment αυτόν τον μήνα.

Πηγή: ΒΒC

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.