Μ. Βρετανία: Επιτυχής η εισαγωγής φόρου πλαστικής σακούλας

Η εισαγωγή χρέωσης πέντε πεννών ανά πλαστική σακούλα στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε σε μείωση 86% των πωλήσεών τους, σύμφωνα με αναφορές των επτά μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ της χώρας.

Οι επιστήμονες του Επιστημονικού Κέντρου για το Περιβάλλον, την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια υπολόγισαν επίσης ότι τα απορρίμματα από πλαστικές σακούλες στον ωκεανό έχουν μειωθεί κατά 50% από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο φόρος.

Ως αποτέλεσμα των νέων τελών, η κατανάλωση σε ατομικό επίπεδο μειώθηκε από 140 σακούλες ανά άτομο σε μόλις 19, εξαλείφοντας τη χρήση συνολικά 300 εκατομμυρίων σακουλών. Ο φόρος των 5 πεννών που εισήχθη το 2015 φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπου καταλήγει η πλειοψηφία των πλαστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, σχεδόν ένα εκατομμύριο πτηνά και πάνω από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά θα πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης πλαστικών απορριμμάτων ή της παγίδευσής του σε αυτά.

Ενώ η μείωση των πλαστικών σακουλών στον ωκεανό ήταν σημαντική, η μελέτη του κέντρου αποκάλυψε ότι η απόρριψή τους αντικαταστάθηκε από άλλα πλαστικά αντικείμενα και αλιευτικά απορρίμματα, διατηρώντας την ποσότητα απορριμμάτων σταθερή, τουλάχιστον προσωρινά. Πολυάριθμες έρευνες προβλέπουν ότι τα επίπεδα των θαλάσσιων πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστούν τα επόμενα δέκα χρόνια, συνεπώς τέτοιες πρωτοβουλίες γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.