Μήλα… από την εποχή των παγετώνων

Είναι από τα πλέον ευρέως διαδεδομένα και αγαπητά φρούτα ανά τον κόσμο. Αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μικρών και μεγάλων και δεν λείπουν ποτέ από τα ράφια των μανάβικων της γειτονιάς ή των μεγάλων σούπερ-μάρκετ.

Ομως πέρα από τη μεγάλη διατροφική τους αξία, τα μήλα φέρουν στο γενετικό τους υλικό ίχνη μακραίωνης ιστορίας, που συνδέεται με την ιστορία της εξέλιξης των ειδών.

Στην εποχή της Μειοκαίνου
Ο Ρόμπερτ Σπένγκλερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Ιστορίας της Ανθρωπότητας, έχει αφιερώσει πάνω από δέκα χρόνια στη μελέτη των σπόρων των μήλων, εστιάζοντας στις πανάρχαιες ποικιλίες και τον τρόπο διάδοσής τους ανά τον πλανήτη.

Τόσο το γενετικό αποτύπωμα όσο και τα απολιθώματα, μας δείχνουν ότι μεγάλες ποικιλίες μήλων υπήρχαν ήδη στην εποχή της μειοκαίνου, εξηγεί ο Σπένγκλερ.

«Ενδεχομένως ένας καλός υπολογισμός να είναι από εννέα έως επτά χρόνια πριν». Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν καν άνθρωποι. Πώς λοιπόν μεταφέρθηκαν οι σπόροι των μήλων;

Σύμφωνα με τη θεωρία του Σπρένγκλερ και άλλων ειδικών, ίσως μεγάλα ζώα της πλειόκαινου εποχής ή της εποχής των παγετώνων μετέφεραν μαζί τους σπόρους μήλων. Οπως εκτιμά ο ίδιος, η εξέλιξη των ειδών στην περίπτωση των φρούτων συνέβη με ταχύτατους ρυθμούς, σε αντίθεση με την εξέλιξη άλλων ειδών από το ζωικό βασίλειο.

Οι πρώτες σύγχρονες ποικιλίες μήλων στο Καζακστάν
Σύμφωνα πάντως με τον γερμανό ερευνητή, οι πρώτες σύγχρονες ποικιλίες μήλων ανακαλύφθηκαν στα βουνά Τιεν Σαν του Καζακστάν. Αλλες άγριες ποικιλίες μήλων έχουν ωστόσο εντοπιστεί σε περιοχές οι οποίες είχαν καλυφθεί από παγετώνες. Τέτοιες περιοχές έχουν εντοπιστεί στη σημερινή Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Οι σύγχρονες ποικιλίες, σύμφωνα με τη θεωρία του Σπρένγκλερ, μεταφέρθηκαν από την Ασία στην Ευρώπη μεταγενέστερα μέσω του εμπορικού δρόμου του μεταξιού. Στην περιοχή της Ασίας μάλιστα οι αγρότες φαίνεται ότι καλλιεργούσαν σύγχρονες ποικιλίες μήλων χρησιμοποιώντας υβριδικές μεθόδους, δηλαδή συνδυασμούς διασταύρωσης διαφορετικών ειδών και ποικιλιών.

Κάπως έτσι λοιπόν τα μήλα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, έφτασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου και ευδοκίμησαν, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, λόγω των ευνοϊκών για αυτά κλιματικών συνθηκών.

Τέλος, τα μήλα, πέρα από την αναμφίβολη διατροφική τους αξία, κατείχαν ανέκαθεν και ιδιαίτερο συμβολισμό σε διάφορες θρησκείες και παραδόσεις. Στη Βίβλο, ο απαγορευμένος καρπός της Εύας συμβολίζεται με ένα μήλο, ενώ και στο αραβικό παραμύθι Χίλιες και Μία Νύχτες, ένα μαγικό μήλο είναι ο καρπός που γιατρεύει όλες τις ασθένειες.

Από την άλλη, και στη νορβηγική μυθολογία το μήλο είναι αυτό που δίνει στους θεούς την αθανασία. Στις πιο σύγχρονες λαϊκές παραδόσεις, το μήλο απαντάται επίσης συχνά και επαινείται για τις θεαματικές του ιδιότητες. Αλλωστε, η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» συναντάται με παραλλαγές σε πολλές γλώσσες.

Πηγή: Deutche Welle

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.