Να γιατί είναι τόσο ισχυρό το μετάξι της αράχνης

Διαβόητα δυνατό, το μετάξι με το οποίο φτιάχνει η αράχνη τους ιστούς της είναι πέντε φορές ισχυρότερο από ένα ατσάλινο σύρμα ίδιου βάρους, παραμένοντας ωστόσο εντυπωσιακά μαλακό και εύκαμπτο.

Και δεν είναι εξάλλου μυστικό πως είναι ένα από τα πλέον μοναδικά υλικά που μπορείς να βρεις στον πλανήτη Γη, στοιχειώνοντας την επιστήμη εδώ και δεκαετίες, μια επιστήμη που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα δομικά συστατικά του και να το αναπαράγει τεχνητά.Ερευνητές λοιπόν του Department of Applied Science του College of William & Mary στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και σχετικά τυχαίο. Κι αυτό γιατί έβαλαν τον ιστό της αράχνης σε μικροσκόπιο ατομικής δύναμης, που μας δίνει εικόνες των ατόμων που βρίσκονται πάνω σε μια επιφάνεια ή μέσα σ’ αυτήν.

«Περιμέναμε να βρούμε πως η ίνα θα ήταν μία μάζα», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Hannes Schniepp, «αλλά αυτό που βρήκαμε είναι πως το μετάξι είναι στην πραγματικότητα ένα είδος μικροσκοπικού καλωδίου. Η ίνα είναι φτιαγμένη από έναν αριθμό νανοϊνών. Κάθε νανοΐνα είναι μια λεπτή κλωστή αποτελούμενη από πρωτεΐνη, λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό της ίντσας σε διάμετρο».

Στο άρθρο με τα αποτελέσματα της μελέτης τους μας λένε πως οι εκπληκτικές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης προέρχονται από τη δομή και την παράλληλη διάταξη αυτών των νανοϊνών.

Και με βάση μάλιστα το γεγονός ότι αυτά τα στρώματα διαχωρίζονται αρκούντως εύκολα, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η δύναμη του μεταξιού προέρχεται από το μήκος της νανοΐνας και όχι από τον δεσμό που σχηματίζουν μεταξύ τους…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.