Ο Έλληνας φίλος του Έλον Μασκ που θέλει να εξαφανίσει τις φωτιές

Ο Πίτερ Διαμαντής έχει όραμα να κάνει τις φωτιές να αποτελέσουν παρελθόν. Για την ώρα έχει συγκεντρώσει 11 εκατ. δολάρια να ξεκινήσει τη μάχη της καταπολέμησης των ακραίων δασικών πυρκαγιών. Πρώτος στόχος, όταν ξεσπούν, να σβήνονται σε 10 λεπτά.

Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι ακραίες δασικές πυρκαγιές είναι όλο και πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ο άνισος χαρακτήρας αυτής της νέας μάχης έχει γίνει αισθητός από την Ελλάδα, με τις φωτιές των προηγούμενων ετών, μέχρι και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια. Και ο Πίτερ Διαμαντής, μαζί με την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη, θέλουν να το σταματήσουν.

Ο αγώνας για την εφεύρεση νέων και καινοτόμων λύσεων που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, είναι μια υπόθεση που κατά κάποιο τρόπο έχει ελληνικό χαρακτήρα.

Ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας και ένας από τους κοντινούς φίλους του Έλον Μασκ, δεν είναι γνωστός για τους χαμηλούς στόχους που βάζει. Αυτή τη φορά, το νέο πρόβλημα που έχει βαλθεί να λύσει μαζί την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, την ομογενή επιχειρηματία Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς και τον συνεργάτη του, Γιάννη Ψάλτη, είναι οι δασικές πυρκαγιές.

Παρά το υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, οι τεχνολογίες διαχείρισης των πυρκαγιών δεν έχουν εξελιχθεί σημαντικά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, ο κ. Διαμαντής δεν ενδιαφέρεται απλώς να τις σβήσει. Αυτό που στην ουσία θέλει να κάνει είναι να τις εξαφανίσει. Για αυτό τον στόχο, είναι έτοιμος να διαθέσει 11 εκατομμύρια δολάρια μέσω του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «X PRIZE». Πρόκειται για μια οργάνωση που πρωταγωνιστεί στη διεκπεραίωση διαγωνισμών που προσφέρουν κίνητρα για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει. Απλώς πρέπει να τη συνδυάσουμε σωστά. Μιλάμε για το πώς φέρνουμε μαζί την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα drones και τους αισθητήρες για να εντοπίζουμε αμέσως τις δασικές πυρκαγιές και μετά να τις σβήνουμε μέσα σε δέκα λεπτά. (…) Και οραματιζόμαστε μια εποχή, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, όπου οι πυρκαγιές θα ανήκουν στο παρελθόν», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Με μια λαμπερή εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, η οργάνωση γιόρτασε την έναρξη του παγκόσμιου διαγωνισμού «XPRIZE Wildfire». Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και θα απονείμει 11 εκατομμύρια δολάρια σε διαγωνιζόμενες ομάδες που θα παράγουν καινοτόμες τεχνολογικά ιδέες για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών.

Η αποστολή του διαγωνισμού είναι να συνδυαστούν τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα drones και οι αισθητήρες προκειμένου οι πυρκαγιές να ανιχνεύονται και να σβήνονται μέσα σε χρόνο ρεκόρ, καθώς αυτό είναι εύκολο να γίνει πριν αυτές εξαπλωθούν. Πρόσφατα, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο έδωσαν προτεραιότητα στις καταστροφικές πυρκαγιές ως μια απειλή για το περιβάλλον, την οικονομία και την ασφάλεια.

Ο Διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire»
Ο διαγωνισμός «XPRIZE Wildfire» θα δώσει κίνητρα σε ομάδες να καινοτομήσουν σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών πάνω σε δύο συμπληρωματικούς τομείς που έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώσουν τον τρόπο ανίχνευσης, διαχείρισης και καταπολέμησης των πυρκαγιών:

Στον τομέα «Διαστημική Ανίχνευση Πυρκαγιάς» (Space-Based Wildfire Detection & Intelligence), οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όλες τις πυρκαγιές σε μια έκταση που θα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρες πολιτείες των ΗΠΑ ή χώρες και 10 λεπτά για να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια και να παρουσιάσουν τα δεδομένα στους υπεύθυνους πυρόσβεσης στο έδαφος με τα λιγότερα λάθη.

Στον τομέα «Αυτόνομη Ανταπόκριση σε Πυρκαγιές» (Autonomous Wildfire Response), οι ομάδες θα έχουν 10 λεπτά για να ανιχνεύσουν και να καταστείλουν αυτόνομα μια πυρκαγιά υψηλού κινδύνου σε μια δύσκολη περιβαλλοντικά περιοχή 1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων «Lockheed Martin Accurate Detection Intelligence Bonus Prize» θα απονεμηθεί για καινοτομίες στον ακριβή εντοπισμό των πυρκαγιών.

Πίτερ Διαμαντής: Οραματιζόμαστε οι πυρκαγιές να ανήκουν στο παρελθόν
Ο Πίτερ Διαμαντής μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Ερώτηση: Η κλιματική αλλαγή κάνει τις ακραίες δασικές πυρκαγιές έναν υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο. Πόσο καιρό υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί αυτή η τόσο μεγάλη επένδυση σε καινοτόμες λύσεις ώστε να αποδώσει καρπούς;

Απάντηση: Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος είναι ακριβώς σήμερα παρά αύριο. Θα δούμε αυτόν τον διαγωνισμό να εξελίσσεται μέσα στη διάρκεια τεσσάρων ετών. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει. Απλώς πρέπει να τη συνδυάσουμε σωστά. Μιλάμε για το πώς φέρνουμε μαζί την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα drones και τους αισθητήρες για να εντοπίζουμε αμέσως τις δασικές πυρκαγιές και μετά να τις σβήνουμε μέσα σε δέκα λεπτά. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό. Δεν περιορίζεται στην Καλιφόρνια, στην Ελλάδα ή στην Αυστραλία. Και οραματιζόμαστε μια εποχή, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, όπου οι πυρκαγιές θα ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, θα περιμένουμε έναν νικητή τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Ερώτηση: Μιλώντας για την παγκόσμιο χαρακτήρα του προβλήματος πιστεύετε ότι αυτές οι νέες λύσεις θα έχουν ένα λογικό κόστος και ότι θα είναι προσβάσιμες σε όλες τις χώρες που θα της έχουν πραγματικά ανάγκη;

Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι το κόστος αυτών των λύσεων θα είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος αντιμετώπισης των πυρκαγιών που έχουμε σήμερα. Η πυρκαγιά είναι σαν τον καρκίνο. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να εντοπίσετε τον καρκίνο; Όταν είναι μόνο στην αρχή, σωστά; Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ. Μιλάμε, λοιπόν, για την επανεφεύρεση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές και τις προλαβαίνουμε.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε στην ομιλία σας αρκετές φορές στην ελληνική κυβέρνηση. Έχετε κάποια συνεργασία με τις ελληνικές αρχές;

Απάντηση: Ναι, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος νομίζω ότι είναι εξαιρετικός, είναι κάποιος που έχει υπάρξει πολύ υποστηρικτικός. Έχουμε μιλήσει για το πως θα μπορούσε να εμπλακεί περισσότερο η Ελλάδα. Έχουμε την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, την Ελένη Κουναλάκη, που είναι μια από τις σημαντικότερες συνεργάτιδες μας, την Κέλλυ Βλαχάκη Χανκς, και εμένα που είμαι Ελληνοαμερικανός. Είναι πραγματικά μια ομάδα Ελληνοαμερικανών που μαζεύτηκαν και είπαν ότι πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα (των ακραίων δασικών πυρκαγιών). Αρνούμαστε να αφήσουμε αυτές τις πυρκαγιές να συνεχιστούν. Και φυσικά καλωσορίζουμε την εμπλοκή ομάδων από την Ελλάδα. Ελπίζω ότι οι νέοι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτό το βραβείο ως μια ευκαιρία. Θα ήθελα πολύ να δω μια ομάδα από την Ελλάδα να κερδίζει αυτό το XPRIZE βραβείο των 11 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και να συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση ώστε αυτή η τεχνολογία να μεταφερθεί στην Ελλάδα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ερώτηση: Θεωρείστε ότι είστε ένας άνθρωπος που βλέπει μπροστά στο μέλλον. Μέχρι να περάσουμε σε αυτή τη νέα φάση αντιμετώπισης των πυρκαγιών ποια θα ήταν η συμβουλή που θα δίνατε στις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της απόδοσης του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση τέτοιων ακραίων πυρκαγιών;

Απάντηση: Είμαι σίγουρος ότι οι αρχές χρησιμοποιούν τη καλύτερη δυνατή τεχνολογία που υπάρχει σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Αλλά πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τι κάνουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό, ώστε να μπορούν να δουν πού πηγαίνει η τεχνολογία και να προετοιμαστούν για αυτήν, ώστε να είναι οι πρώτοι που θα την υιοθετήσουν. Θα μοιραστούμε όλα όσα γνωρίζουμε μαζί τους. Τους καλούμε να εμπλακούν με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, ώστε να μην έχουμε αυτή την παρωδία που έχουμε δει στην Ελλάδα με (την απώλεια) εκατοντάδων ζωών και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι πραγματικά κάτι το τρομερό.

Ελένη Κουναλάκη: Η ιδέα προέκυψε μετά τις φωτιές σε Καλιφόρνια και Ελλάδα
Από την πλευρά της, η Ελένη Κουναλάκη είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Ερώτηση: Είδαμε τόσο την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και το Κογκρέσο να λαμβάνουν ισχυρή πολιτική και νομοθετική δράση για την αντιμετώπιση των ακραίων δασικών πυρκαγιών. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής και ποια είναι τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα;

Απάντηση: Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι υπέροχο ότι ξεκινάμε το «XPRIZE Wildfire» με τον Πίτερ Διαμαντή. Υπάρχουν πολλοί Ελληνοαμερικανοί που έχουν εμπλακεί σε αυτό ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, και ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικός. Έτσι, είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια στα σκαριά, και που σήμερα ξεκινάει επίσημα. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ιδέας προέκυψε από τις φωτιές που είχαν εκδηλωθεί ταυτόχρονα στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα. Επομένως, υπάρχει μια πραγματική διαπίστωση ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα που υπάρχει και στα δύο μέρη και είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, νομίζω ότι το ερώτημα είναι σωστό, γιατί αυτό (το γεγονός) έχει σημασία για την Καλιφόρνια και γιατί έχει σημασία για την Ελλάδα;

Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε νέους τομείς. Υπάρχει περιθώριο για ισχυρότερη συνεργασία σε πολιτειακό επίπεδο μεταξύ της Καλιφόρνια και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Απάντηση: Απολύτως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν ήδη εμπλακεί σε σημαντική ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Και η Καλιφόρνια και η Ελλάδα έχουν εμπλακεί στην ανταλλαγή πληροφοριών, ακόμη και σε κοινές εκπαιδεύσεις. ‘Αρα, υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται. Αλλά αυτό που ακούσαμε σήμερα (στην εκδήλωση) είναι ότι ακόμα και με τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στα αεροπλάνα, στην επιστημονική έρευνα, στην ανάπτυξη των μονάδων και στη συνεργασία με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, όλα αυτά έχουν πραγματικά αναπτύξει την κατανόησή και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε λίγο αρκετά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών πριν αυτές πάρουν καταστροφική μορφή.

Ερώτηση: Και τέλος μια ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές γιατί περιμένουμε από μέρα σε μέρα τον πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του. Εκτιμάτε ότι ίσως θα έχει κάποιο ισχυρό εσωκομματικό αντίπαλο; Και όσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, βλέπουμε ότι κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις μετά την ποινική δίωξη που τη ασκήθηκε. Τι πιστεύετε ότι θα σημαίνει για την Αμερική μια πιθανή επιστροφή του στην πολιτική σκηνή;

Απάντηση: Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος μιας θητείας. Έχασε και δεν επανεκλέχθηκε. Και ειλικρινά, νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός βλέπει την τις πολιτικές της κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις να αποδίδουν, όπως με την ψήφιση του νόμου για τις υποδομές, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι σημαντική για τους Αμερικανούς, και την ηγεσία τους στη διεθνή σκηνή. Έτσι, έχουμε μια κυβέρνηση αυτή τη στιγμή που έχει αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του Λευκού Οίκου και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Και σίγουρα ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις θα επανεκλεγούν για μια δεύτερη θητεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.