Ο θερμότερος Ιανουάριος όλων των εποχών

Ο πιο θερμός Ιανουάριος στην επιφάνεια και τους ωκεανούς του πλανήτη ήταν ο μήνας που πέρασε, με τη μέση θερμοκρασία να υπερβαίνει κάθε προηγούμενο τα τελευταία 141 χρόνια, βάσει των στοιχείων που τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου έπονται ενός επίσης εξαιρετικά θερμού 2019, του δεύτερου πιο θερμού έτους που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αξιόπιστες μετρήσεις. Ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και γενικά η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη των περασμένων 150 ετών, γεγονός ενδεικτικό για τον ρυθμό της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και τους ωκεανούς τον προηγούμενο μήνα ήταν κατά 1,14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Αυτή η μέτρηση, ξεπέρασε οριακά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016.

YouTube player

Οι ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή ζέστη έγινε αισθητή στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τον ανατολικό Καναδά, όπου η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 5 βαθμούς υψηλότερη.

Άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφηκε τον Οκτώβριο και στην Ανταρκτική, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου. Μόλις τρεις ημέρες πριν, στην Ανταρκτική καταγραφόταν ένα ακόμη ρεκόρ θερμοκρασίας με 18,3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για «απίστευτο και αφύσικο» φαινόμενο.

Αν και οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν το 2015 να κρατήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι εκπομπές που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.