Οι νυχτερίδες θα μεταδώσουν χιλιάδες νέους ιούς μέχρι το 2070 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Νέες πανδημίες προβλέπουν οι επιστήμονες μέσα στον επόμενο μισό αιώνα. Χιλιάδες νέες μεταδόσεις ιών από νυχτερίδες προβλέπουν οι ειδικοί, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προβλέπουν οι επιστήμονες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού το 2020 προήλθε από μια νυχτερίδα. Σήμερα οι επιστήμονες προειδοποιούν για χιλιάδες νέες μεταδόσεις, καθώς το θερμότερο κλίμα οδηγεί τις νυχτερίδες σε νέες περιοχές.

Οι επιστήμονες αναμένουν 15.000 μεταδόσεις ιών μεταξύ διαφορετικών ειδών μέχρι το 2070, κυρίως από νυχτερίδες που μετακινούνται σε νέες περιοχές σε έναν ολοένα και πιο θερμό κόσμο.

Το θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει πολλά είδη ζώων σε νέες τοποθεσίες, στις οποίες θα μεταφέρουν τα παράσιτα και τα παθογόνα τους «αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα 50 χρόνια», προβλέπουν οι επιστήμονες.

Καθώς μετακινούνται, ορισμένα είδη θα αρχίσουν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για πρώτη φορά. Αλλά ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.

Το περιοδικό Nature, το οποίο δημοσίευσε τη μελέτη, είναι ένα από τα πρώτα που αξιολογεί πώς οι παγκόσμιες αλλαγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε «μελλοντικά hotspot» για την κοινή χρήση ιών και τις αναδυόμενες ασθένειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κόλιν Κάρλσον από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, προέβλεψαν με υπολογιστικά μοντέλα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινούνται τα θηλαστικά, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2070.

Αναμένουν τουλάχιστον 15.000 νέες μεταδόσεις ιών μεταξύ των ειδών, που οδηγούνται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες συχνά μεταφέρουν ιούς που είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύει ότι το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού το 2020 στην Ουχάν της Κίνας πιθανότατα μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο κόσμος πρέπει να επιδιώξει να περιορίσει την υπερθέρμανση κατά 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, για να αποφευχθεί η χειρότερη κλιματική καταστροφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.