Ολλανδία: Κλείσιμο όλων των σταθμών άνθρακα ως το 2030

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε σχέδια για το κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έως το 2030.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την απαγόρευση όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το ίδιο έτος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, όλες οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα της χώρας θα κλείσουν μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων τριών μονάδων που κατασκευάστηκαν το 2015 ως πιο αποτελεσματικές από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής. Παρά την καλύτερη επίδοσή τους, ωστόσο, άρχισαν γρήγορα να χάνουν αξία το 2016, χάρις στη χαμηλή ζήτηση και τον ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εκτός από τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η Ολλανδία θα καθορίσει επίσης μια κατώτατη τιμή άνθρακα και θα επιδιώξει βαθύτερες περικοπές, ώστε να διασφαλίσει ότι η εξάλειψη του άνθρακα δεν θα καταστήσει φθηνότερη τη χρήση του σε άλλους τομείς από τις εταιρείες.
Τον Σεπτέμβριο, η Ολλανδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης αποκάλυψε νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν αμετάβλητες το 2016. Ενώ αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι, η ολλανδική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, με το νέο στόχο της μείωσης των εκπομπών στη χώρα να ορίζεται στο 49% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το κλείσιμο των εργοστασίων αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 12 τόνους ετησίως. Η Ολλανδία θα πιέσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 40% σε 55%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.