Παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από χιόνι

Οι ηλιακοί συλλέκτες δυσκολεύονται να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια όποτε χιονίζει. Με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα του χειμώνα να αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα αποτελέσει πιθανώς ένα σημαντικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια η παραγωγή ενέργειας υπό χιονόπτωση. Για αυτόν τον λόγο, επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο UCLA εφηύραν έναν απλό τρόπο να παράγουν ενέργεια από το χιόνι.

Οι ερευνητές αποκαλούν «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» τη συσκευή τους, που λειτουργεί με την παραγωγή ισχύος μέσω στατικού ηλεκτρισμού και της ανταλλαγής ηλεκτρονίων. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής επιστήμονας για το έργο, Ρίτσαρντ Κέινερ, ο στατικός ηλεκτρισμός συμβαίνει όταν ένα υλικό που τείνει να απελευθερώνει ηλεκτρόνια έρχεται σε επαφή με ένα υλικό που τα συλλαμβάνει. Το χιόνι φέρει φυσικά ένα θετικό φορτίο κι απελευθερώνει ηλεκτρόνια, καθιστώντας το ως ιδανικό υλικό για την παραγωγή ενέργειας.

Η νέα συσκευή αποτελείται από σιλικόνη, η οποία φέρει αρνητικό φορτίο. Μόλις το χιόνι ακουμπάει τη σιλικόνη, παράγεται φόρτιση, η οποία αποθηκεύεται από τη συσκευή.

«Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει σε απομακρυσμένες περιοχές, επειδή παρέχει τη δική της ισχύ και δεν χρειάζεται μπαταρίες» δήλωσε ο Κέινερ. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η συσκευή κάνει πολύ περισσότερα από την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, όπως να υπολογίζει τους μέσους όρους χιονόπτωσης και να καταγράφει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ενσωματώσει τη συσκευή σε υπάρχοντες ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι θα δίνουν στους χρήστες την επιλογή να παράγουν άφθονη ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και όχι μόνο στις θερμότερες εποχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.