Πεκίνο: Το τελευταίο επεισόδιο ρύπανσης ήταν το μεγαλύτερο του αιώνα

Το παχύ νέφος που κάλυψε τη βόρεια Κίνα κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους είναι το μεγαλύτερο επεισόδιο βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με ανάλυση κυβερνητικών στοιχείων από την Greenpeace Ανατολικής Ασίας.

Αυτό το επεισόδιο-ρεκόρ ακολουθεί την ανάκαμψη της βαριάς βιομηχανίας που σημειώθηκε το περασμένο έτος, προκαλώντας την επιστροφή της ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα μετά από μια περίοδο σταθερής βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

Η ανάλυση εξέτασε επίσημα στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο από το 2001, και διαπίστωσε ότι για εννέα συνεχόμενες ημέρες μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, οι συγκεντρώσεις των ιδιαίτερα επιβλαβών σωματιδίων PM2.5 ξεπέρασαν το 200 στο Δείκτη Ποιότητας Αέρα που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές. Σε αυτό το επίπεδο η κατάσταση θεωρείται επείγουσα και πολύ επικίνδυνη για υπαίθριες δραστηριότητες. Παρόμοια επεισόδια επτά ημερών συνέβησαν το 2015, το 2007 και το 2005.

Ενώ τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν επικίνδυνα υψηλά, το Πεκίνο έχει σημειώσει εντυπωσιακές και συνεχείς βελτιώσεις κατά τα τελευταία 16 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή βελτιωμένα πρότυπα εκπομπών και πιο αυστηρή επίβλεψη της τήρησής τους, και έχει ορίσει στόχους για τον περιορισμό της κατανάλωσης άνθρακα.

Ωστόσο η νέα ανάλυση δείχνει ότι τα επεισόδια έντονης αιθαλομίχλης που μαστίζουν την πόλη, κυρίως το χειμώνα, διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το επεισόδιο που έληξε στις 7 Ιανουαρίου οδήγησε στο κλείσιμο εργοστασίων, σχολείων και σταθμών παραγωγής ενέργειας, καθώς και στον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους. Οι γειτονικές μεγάλες πόλεις, όπως η Τιαντζίν και η Τζινάν, βίωσαν επίσης τα μεγαλύτερα επεισόδια αιθαλομίχλης του 21ου αιώνα.

Οι περίοδοι αιθαλομίχλης συχνά διαρκούν περισσότερο στις βιομηχανικές ζώνες, όπως στην επαρχία Χεμπέι με τη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα, αλλά αναφέρεται κατά κόρον στα εθνικά μέσα ενημέρωσης, μόνο αν δυσμενείς άνεμοι μεταφέρουν τη ρύπανση στο Πεκίνο. Μάλιστα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι, το πρόσφατο επεισόδιο βαριάς ρύπανσης διήρκεσε 11 συνεχόμενες ημέρες, ενώ το μεγαλύτερο επεισόδιο που έχει καταγραφεί διήρκεσε 27 ημέρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.