Πιο ασταθείς οι πάγοι της Αρκτικής- τι δείχνουν δεδομένα 25 ετών από δορυφόρο

Σχεδόν το 1/4 του φύλλου πάγου της Δυτικής Αρκτικής μπορεί να θεωρηθεί πλέον ασταθές, σύμφωνα με νέα αποτίμηση δεδομένων από δoρυφόρο που συγκεντρώθηκαν σε περίοδο 25 ετών.

Με τον όρο «ασταθής» οι επιστήμονες εννούν ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί περισσότερος πάγος από ό,τι μπορεί να αναπληρωθεί από τη χιονόπτωση. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παγετώνες της περιοχής έχουν δει το πάχος τους να περιορίζεται κατά περισσότερο από 120 μ. σε ορισμένα σημεία.

Οι απώλειες στους δύο μεγαλύτερους παγετώνες, τους Pine Island και Thwaites, έχουν πενταπλασιαστεί κατά την περίοδο καταγραφής δεδομένων από το δορυφόρο και οι αλλαγές έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα την τελευταία δεκαετία.

Βασικός παράγοντας εκτιμάται ότι είναι το θερμό νερό του ωκεανού, που «επιτίθεται» στα άκρα της ηπείρου, στο σημείο, όπου οι παγετώνες εισέρχονται στη θάλασσα. Η σχετική μελέτη, της οποίας ηγήθηκε ομάδα Βρετανών επιστημόνων, παρουσιάστηκε στο Μιλάνο στο Living Planet Symposium, το μεγαλύτερο συνέδριο της Ευρώπης. Έχει επίσης δημοσιευθεί στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Τα ευρήματα προκύπτουν από στοιχεία που καταγράφηκαν από το 1992 έως το 2017 και όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες θα πρέπει να προβληματίσουν τους πάντες για τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.