ΠΟΥ: Η καλλιέργεια καπνού προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στο περιβάλλον

Η καλλιέργεια καπνού προκαλεί τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον μέσω της εκτεταμένης χρήσης χημικών ουσιών, ενέργειας και ύδατος, και της ρύπανσης από την παραγωγή και διανομή του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη βιομηχανία καπνού να αντισταθμίσει τη συμβολή των προϊόντων της στα αέρια θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

«Από την αρχή μέχρι το τέλος, ο κύκλος ζωής του καπνού είναι μια δραματικά ρυπογόνος και καταστροφική διαδικασία. Η καλλιέργεια καπνού, η παραγωγή προϊόντων καπνού και η παράδοσή τους σε λιανοπωλητές έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της απόρριψης ή διαρροής αποβλήτων στο φυσικό περιβάλλον», δήλωσε ο Άλιεγκ Τσέστνοφ, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καπνός προκαλεί τον πρόωρο θάνατο επτά εκατομμυρίων ανθρώπων το έτος. Η καλλιέργεια καπνού απαιτεί μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνων και μυκητοκτόνων για τον έλεγχο παρασίτων και ασθενειών, αλλά πολλά από αυτά τα χημικά είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των αγροτών.

Εξάλλου, εκατομμύρια κιλά μη βιοδιασπώμενων τσιγάρων απορρίπτονται κάθε χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Τα απόβλητα καπνού περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο.

Η έκθεση του ΠΟΥ καταλήγει ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τις εταιρείες καπνού να παρέχουν ακριβείς και αναλυτικές πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλεί η παραγωγή και διανομή καπνού, σε αντίθεση με την συνηθισμένη πρακτική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.