Πράσινος για την ημέρα του Αγ. Πατρικίου βάφτηκε ο ποταμός του Σικάγο

Πράσινο χρώμα έχει εδώ και λίγες ώρες ο ποταμός του Σικάγο, στο Ιλινόις των ΗΠΑ, με τις τοπικές αρχές να ανοίγουν την «αυλαία» των εκδηλώσεων για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.
Όπως πάντως διαβεβαίωσαν οι αρχές του Σικάγο, το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε για να βαφτεί πράσινος ο ποταμός, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα διαλυθεί εντός των επομένων ημερών.
Οι εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για την ημέρα του Χριστιανού ιεραπόστολου και προστάτη της Ιρλανδίας, Αγίου Πατρικίου, θα κορυφωθούν την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.
Ακόμα και εκτός των συνόρων της Ιρλανδίας, χιλιάδες πολίτες τιμούν κάθε χρόνο με μεγαλοπρεπείς τελετές και άφθονη μπύρα τη μνήμη του Saint Patrick, ο οποίος απεβίωσε την 17η Μαρτίου του 461. Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα επονομαζόμενα «céilithe» (πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό).
Η πρώτη παρέλαση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε τη δεκαετία του 1760 στην Νέα Υόρκη, κάτι που εξηγείται αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ, έχει ιρλανδικές ρίζες.
Κι όμως, ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν ο ίδιος Ιρλανδός, αφού γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στη Σκωτία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Σε νεαρή ηλικία απήχθη από πειρατές στο Άντριμ της Ιρλανδίας όπου και εργάσθηκε επί έξι χρόνια ως αγρότης του εκεί ευπατρίδη Μίλιουκ.
Δραπετεύοντας αργότερα στη Γαλλία, έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου και χειροτονήθηκε επίσκοπος με το όνομα Πατρίκιος, για να σταλεί από την Αγία Έδρα στην Ιρλανδία με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα. Παρέμεινε εκεί για πολλά χρόνια ως επίσκοπος της Άρμαγκ, ζώντας υποδειγματικό βίο.
Γιατί όμως όλα βάφονται πράσινα τη συγκεκριμένη ημέρα; Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε, ωστόσο το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν το «τριφύλλι» έγινε σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας. Κάθε χρόνο, η πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα.
Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει στον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια. Ιδιαίτερα δημοφιλής, τη συγκεκριμένη ημέρα, αποδεικνύεται η μπύρα Guinness, με τις πωλήσεις της να διπλασιάζονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.