Ρουμανία: Από αιολική ενέργεια το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας – Έφθασε στην 4η θέση στην Ευρώπη

Η αιολική ενέργεια εξασφάλισε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Ρουμανία την περασμένη Παρασκευή, επίδοση που τοποθετεί τη γειτονική χώρα στην τέταρτη θέση σε όλη την Ευρώπη στη σχετική λίστα, μετά τη Δανία, όπου η κατανάλωση από αιολική ενέργεια άγγιξε το εντυπωσιακό 81%, τη Γερμανία με 37%, και την Αυστρία με 23% της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ένωση της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας, Wind Europe, η αιολική ενέργεια εξασφάλισε το 19% της κατανάλωσης στην Πορτογαλία που βρέθηκε στην πέμπτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σουηδία με 15%, την Ολλανδία με 11%, την Ισπανία με 10%, και την Κύπρο επίσης με 10%.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα η αιολική παραγωγή κάλυψε το 5,6% της κατανάλωσης, με 9,6 γιγαβατώρες, σχεδόν 25 λιγότερες από τη ρουμανική αιολική παραγωγή, παρ’ όλο που η εγκατεστημένη δυναμικότητα των δύο χωρών είναι παρόμοια (3.029 μεγαβάτ για τη Ρουμανία και 2.651 μεγαβάτ για την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017).

Όσον αφορά την παραγόμενη αιολική ενέργεια σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό, στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Γερμανία, με 550 γιγαβατώρες, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 99 και τη Δανία με 83 γιγαβατώρες.

Σε ολόκληρη την ήπειρο, η αιολική ενέργεια εξασφάλισε την Παρασκευή το 12,5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με 1.099 γιγαβατώρες από επίγειες ανεμογεννήτριες και 155 γιγαβατώρες από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Τη Δευτέρα, λόγω των ευνοϊκότερων καιρικών συνθηκών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, το ποσοστό έφτασε το 19,2% πανευρωπαϊκά, με 17,2% από επίγεια και 2,1% από υπεράκτια συστήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.