Σρι Λάνκα: «Στοπ» στους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα τουλάχιστον μέχρι το 2037

Η ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας της Σρι Λάνκα απαγόρευσε την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για τις επόμενες δύο δεκαετίες, λόγω του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους των ορυκτών καυσίμων.

Το σχέδιο σηματοδοτεί το τέλος της νέας παραγωγής άνθρακα στη Σρι Λάνκα, δεδομένης της δέσμευσης της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού να μην προσθέσει νέα παραγωγή άνθρακα μετά το 2030.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας είχε αρχικά προκρίνει την κατασκευή έξι νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Ωστόσο, στην απόφασή της που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο, λέγοντας ότι το συμβούλιο δεν εξέτασε το «εξωτερικό κόστος», δηλαδή το οικονομικό κόστος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαφόρων καυσίμων.

Το συνολικό κόστος κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης της Σρι Λάνκα από άνθρακα αυξήθηκε από 11,9 σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια όταν εξετάστηκαν οι εν λόγω επιπτώσεις. Χωρίς άνθρακα, η κάλυψη της ζήτησης θα έχει κόστος 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αντίκτυπος του άνθρακα στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στη Σρι Λάνκα δεν έχει ποσοτικοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση ανέφερε αρκετές μελέτες από το εξωτερικό, οι οποίες δείχνουν ότι το κόστος του άνθρακα καθιστά το καύσιμο οικονομικά μη βιώσιμο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 14 νέων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς και δεκάδες έργα αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας. Ωστόσο, η επιτροπή παραδέχθηκε ότι «η ποσότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προβλέπει το σχέδιο είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση».

Στα επόμενα 20 χρόνια, η Σρι Λάνκα θα προσθέσει 3,1 γιγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και 5,4 γιγαβάτ από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Σρι Λάνκα διαθέτει μόλις έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, στον οποίο στηρίζεται για περίπου το 40% της τρέχουσας ζήτησης. Αυτός ο σταθμός είναι μόλις έξι ετών και θα συνεχίσει να λειτουργεί για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Εξάλλου, η γειτονική Ινδία δημοσίευσε πρόσφατα ένα σχέδιο ανάπτυξης για το ηλεκτρικό της σύστημα που αποκλείει την κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα μεταξύ 2022 και 2027.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.