Συνεργασία Κίνας και Αραβικών κρατών στην ανανεώσιμη ενέργεια

Άραβες και Κινέζοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες συναντήθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο για να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών.

Κατά την έκτη σύνοδο της Αραβο-Κινεζικής Συνδιάσκεψης για τη Συνεργασία για την Ενέργεια από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου, οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία των ενεργειακών έργων που διεξάγονται από τις κινεζικές εταιρείες στα αραβικά κράτη, καθώς και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία.

Οι τομείς της βιώσιμης, ανανεώσιμης και καθαρής ενέργειας επισημάνθηκαν ως βασικός τομέας ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η ενέργεια έχει γίνει ζήτημα εθνικής ασφάλειας για κάθε κράτος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Αιγύπτου και όλων των αραβικών χωρών», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μούσα, επικεφαλής της αραβικής αντιπροσωπείας στο φόρουμ, και υφυπουργός ‘Έρευνας, Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας στο Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου.

«Τα αραβικά κράτη μπορούν να συνεργαστούν με την Κίνα σε αυτόν τον τομέα και υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να κατασκευάσουν τον εξοπλισμό τους εδώ», πρόσθεσε ο Μούσα σε δηλώσεις του σε κινεζικά μέσα στο περιθώριο της διάσκεψης.

Ο Λιου Μπαοχούα, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας της Κίνας, ο οποίος ηγήθηκε της κινεζικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η πραγματιστική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αραβικού κόσμου στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι «εξαιρετικά στέρεα και γόνιμη» και έχει γίνει το επίκεντρο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Οι κινεζικοί ενεργειακοί κολοσσοί έχουν αναλάβει μεγάλα έργα τα τελευταία χρόνια σε αραβικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και η Ιορδανία. Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή σταθμών παραγωγής με καύση άνθρακα, την κατασκευή μεγάλων ηλιακών έργων, καθώς και την αναβάθμιση των μεγάλων δικτύων και την επέκταση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, Κινέζοι ειδικοί εκπαιδεύουν Αιγύπτιους και άλλους Άραβες μηχανικούς κάθε χρόνο στην Κίνα για να τους εξοικειώσουν με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας.

Αν και η κύρια ενεργειακή πηγή των αραβικών χωρών εξακολουθεί να είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο αραβικός κόσμος έχει προβεί σε μεγάλες επενδύσεις σε βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος με τα αραβικά κράτη, έχει προηγμένες τεχνολογίες και εξειδίκευση σε βαθμό που μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή του τομέα της ενέργειας στην αραβική περιοχή μέσω μιας κερδοφόρου εταιρικής σχέσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.