Τα προϊστορικά ζώα δεν ήταν απαραίτητα ετεροφυλόφιλα, λέει νέα έρευνα

Η ομοερωτική συμπεριφορά του ζωικού βασιλείου αποτελεί γρίφο της ζωολογίας από την εποχή του Δαρβίνου ακόμα.

Αν το σεξ στη φύση γίνεται μόνο για αναπαραγωγή, γιατί καταφεύγουν σε ομοφυλοφιλικές εμπειρίες τα ζώα; Σπαταλώντας ενέργεια και γενετικό υλικό δηλαδή.Την ώρα που η βιολογία έχει καταγράψει ομοφυλοφιλικές σχέσεις σε περισσότερα από 1.500 είδη, μια νέα μελέτη επιμένει ότι η επιστήμη έθεσε από την αρχή λάθος το ερώτημα.

Η Julia Monk του Yale αναρωτιέται αν πρέπει η ετεροφυλοφιλία να θεωρείται η πεπατημένη και κάθε απόκλιση ως παρέκκλιση, όπως υπέθεταν ως τώρα ζωολόγοι και βιολόγοι δηλαδή.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι η υπόθεση της ετεροφυλοφιλίας των προϊστορικών ζώων δεν έχει εξεταστεί όπως πρέπει και υποθέτουμε σωστότερα πως η αρχαία κατάσταση δεν διαχώριζε τις σεξουαλικές συμπεριφορές με βάση το φύλο», γράφουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Nature Ecology & Evolution».Η επιστήμη υπέθεσε, μας λένε, πως η ετεροφυλοφιλία ήταν η νόρμα, ενώ τα πειστήρια είναι εδώ που υποδεικνύουν ένα σαφώς πιο ποικίλο μοτίβο σεξουαλικών συμπεριφορών στα ζώα.

«Η προγονική κατάσταση της σεξουαλικής συμπεριφοράς των ζώων περιείχε και ετεροφυλόφιλες και ομοφυλόφιλες σχέσεις και ήταν διαφορετικές εξελικτικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν την επιμονή και την έκφραση της ομοφυλοφιλίας σε διαφορετικά είδα, αν και αυτό δεν εξηγεί τις απαρχές της».

«Για να το πούμε απλά», καταλήγουν, «εμείς προτείνουμε μια απομάκρυνση από το ερώτημα ‘‘γιατί να επιδοθείς σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις’’ με ‘‘γιατί όχι;’’».

Η σεξουαλική δραστηριότητα στα ζώα, μας λέει η μελέτη, είναι σαφές πως γίνεται και για άλλους λόγους από την αναπαραγωγή. Γι’ αυτό και καταγράφονται είδη που κάνουν σεξ με «διαφορετικά είδη, νεκρά σώματα, άψυχα αντικείμενα και πρακτικές αυτοϊκανοποίησης»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.