Το 51% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας θα γίνεται από ΑΠΕ το 2040

Το 51% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg.
Επίσης, κατά τα επόμενα 23 χρόνια, το 72% των 10,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δαπανηθούν για τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα διατεθεί στην ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης, Σεμπ Χένμπεστ, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι «η μετάβαση σε ένα πράσινο παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να ανακοπεί» καθώς το κόστος για την αιολική και ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να πέφτει. Η νέα τεχνολογία μπαταριών θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του κόσμου από τα ρυπογόνα καύσιμα.
Στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ηλιακή ενέργεια είναι τουλάχιστον εξίσου φθηνή με εκείνη του άνθρακα και σε λίγα μόλις χρόνια, έως το 2021, θα είναι λιγότερο ακριβή από τον άνθρακα στο Μεξικό, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ινδία.
Το 51% της παγκόσμιας ενέργειας μπορεί να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2040, αλλά αυτό είναι ένας μέσος όρος. Ορισμένες χώρες θα λαμβάνουν περισσότερο από το 51% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Χώρες όπως το Μεξικό, η Ιταλία, η Βραζιλία και η Χιλή θα μπορούσαν να αντλούν έως και το 80% της ενέργειάς τους από καθαρές πηγές.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια από μόνες τους θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της ενέργειας στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Μεξικό.
H υιοθέτηση της πράσινης τεχνολογίας, όπως τα φωτοβολταϊκά σε ιδιωτικές οροφές, θα ενισχυθεί. Τα ηλεκτρικά οχήματα επίσης θα ενισχύσουν τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση του δικτύου, καταλήγει η έκθεση.
«Το κόστος για αυτές τις τεχνολογίες μειώνεται τόσο απότομα που είναι θέμα χρόνου να γίνουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές με διάφορους τρόπους», δήλωσε ο Χένμπεστ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.