Β. Αμερική: 1,5 δισεκατομμύριο πτηνά λιγότερα στους ουρανούς από το 1970

Μια πρόσφατη έρευνα των ουρανών της Βόρειας Αμερικής ουρανούς αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερα πτηνά σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1970. Οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών έχουν καταστεί πρόσφατα απειλούμενοι, ενώ άλλοι προβλέπεται σχεδόν να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Μια σειρά από παράγοντες, ως επί το πλείστον ανθρωπογενείς, είναι υπεύθυνοι για την ανησυχητική αυτή πτώση.
«Κάποιοι από αυτούς τους πληθυσμούς έχουν πραγματικά αποδεκατιστεί», δήλωσε η συνεπικεφαλής της μελέτης Τζούντιθ Κένεντι, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά. Πολυάριθμοι κυβερνητικοί, περιβαλλοντικοί και πανεπιστημιακοί φορείς συνεργάστηκαν για την πιο ολοκληρωμένη έρευνα του είδους της, καταγράφοντας τις τάσεις των πληθυσμών των ηπειρωτικών πτηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα, 86 είδη πουλιών έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα λόγω της απώλειας των βιοτόπων τους, της κλιματικής αλλαγής, και της κατακόρυφης πτώσης του πληθυσμού τους. Η υπερβολική υλοτόμηση των δασών, ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων στα λιβάδια και άλλες πράσινες εκτάσεις, αλλά και ο μεγάλος αριθμός κατοικίδιων γατών, που σκοτώνουν περίπου 2 δισεκατομμύρια πουλιά ανά έτος, είναι κάποιοι από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη δραματική πληθυσμιακή πτώση των πουλιών της βορειοαμερικανικής ηπείρου.
Η παρουσία των πτηνών βοηθά τους ανθρώπους με την εξόντωση ενοχλητικών εντόμων, καθώς και με την επικονίαση των φυτών. Η Κένεντι υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης προσαρμογής των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τους πληθυσμούς πτηνών, δηλώνοντας πως «θα είναι πολύ αργά να ανησυχήσουμε και να δράσουμε όταν θα έχουν απομείνει μόνο μερικές τελευταίες εκατοντάδες πουλιών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.