«Άκου Ανθρωπάκο» στην Πειραματική Σκηνή

Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δέσποινας-Μαρίνας Σαμαρά

Η Πειραματική Σκηνή Νέας Ιωνίας Βόλου φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιανουαρίου 2016 το “Άκου Ανθρωπάκο” του αυστριακού φιλοσόφου και ψυχαναλυτή Wilhelm Reich σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δέσποινας-Μαρίνας Σαμαρά. Παίζουν: Στέλιος Βασιλικός, Μαρία-Φανή Ψαθά, Όλγα Νικολαίδου, Δέσποινα-Μαρίνα Σαμαρά. Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Κατερίνα Τζόβα, Χριστίνα Ντάβου.
Οι μέρες παράστασης, είναι το Σάββατο 9/1 και Κυριακή 10/1 με ώρα έναρξης: 21:15. Θέατρο Πειραματικής Σκηνής Νέας Ιωνίας Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας). Είσοδος: Με ελεύθερη συνεισφορά. Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 6982351521

Η υπόθεση
Ο Βίλχελμ Ράιχ, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, ερευνητής και συγγραφέας, υπήρξε από τους πιο παρεξηγημένους και κυνηγημένους επιστήμονες. Για τις θεωρίες και τις ανακαλύψεις του διώχθηκε από 4 ευρωπαϊκά κράτη. Τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στην Σοβιετική Ένωση, κάηκαν στην Γερμανία, ενώ στις Η.Π.Α, κατέστρεψαν όλες τις επιστημονικές του συσκευές. Ο Ράιχ, αποκάλυψε μεγάλες -και γι’ αυτό επώδυνες- αλήθειες. Τις πλήρωσε με την ζωή του. Αν και είχε όλες τις προδιαγραφές να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα, προτίμησε μια πολύ δύσκολη και ταραχώδη πορεία, με πολλές συγκρούσεις, αλλά χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Τελικά, πέθανε απροσκύνητος και ελεύθερος στην φυλακή.

Στο δημοφιλέστερο έργο του, στο «Άκου ανθρωπάκο», καταγγέλλει την μικροψυχία, την κακομοιριά και την «συμμορφωτική» κλίση μας σε ό,τι μας επιβάλλει το κατεστημένο, αποκαλύπτει ως βασική αιτία των δεινών μας τον προαιώνιο φόβο μας, αλλά και οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, καθώς μας παροτρύνει να το διεκδικήσουμε : « Κράτα την ζωή σου στα χέρια σου, μην την εμπιστεύεσαι σε κανέναν άλλον, πόσο μάλλον στους εκλεγμένους ηγέτες σου. Γίνε ο εαυτός σου!».

Το θέατρο είναι πολιτική πράξη, από την στιγμή που ενθαρρύνει τον άνθρωπο, ενώνοντας τις δυνάμεις του με εκείνες των συνανθρώπων του, να γίνει καλύτερος.
Το «’Ακου ανθρωπάκο», ανεβαίνει στη σκηνή, με στόχο να μας ανυψώσει όλο και ψηλότερα. Σήμερα που ο στίχος του ποιητή «Το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς», είναι τραγικά και ταυτόχρονα επιτακτικά, επίκαιρος.

athropakos 1

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.